Vážení zákazníci, od 28. 6. do 6. 7. má Bylinná lékárna dovolenou. Pauzu si dává i náš e-shop. Objednávky vyřídíme hned po našem návratu, tj. v týdnu od 7. 7. Děkujeme za pochopení a přejeme krásné letní dny.

Slzovka obecná

Pro někoho možná zapomenutá, pro jiného, běžně konzumovaná potravina, která má mnoho léčebných účinků.

Své slzy prý proléval biblický Jób, aby dokázal temným silám sílu dobra. I přes mnohé útrapy Jób svůj souboj vyhrál, i když nad těžkými úkoly prolil spousty svých slz. Snad právě proto může slzovka svým tvarem připomínat lidské slzy. Tuto superpotravinu znali již staří Egypťané, a ne náhodou se jim říká bílá perla východu. Jak již bylo zmíněno, má spoustu zdraví prospěšných účinků, mezi ten nejpřínosnější patří schopnost detoxikovat tělo. Pomáhá uvolňovat živočišné tuky a škodlivé usazeniny z organismu. Z hlediska čínské medicíny posiluje slezinu a odvádí přebytečnou vodu z organismu. Pomáhá při respiračních chorobách, výrazně odhleňuje.

slzovka

Ze slzovky lze připravit šlemovitý odvar, který pomáhá oslabenému žaludku a podpoří funkci střev. Zmírňuje průjmy, žaludeční i střevní problémy. Je to cenná potravina, která obsahuje spoustu minerálních látek, jako je vápník, hořčík, fosfor, mangan, zinek a železo.

V kuchyni ji lze využít jako zavářku do polévek, zdravou pomazánku, výborně doplňuje zeleninové a rýžové pokrmy.Letos podzim začal barvit plody jeřabin poněkud dříve. Stačí se porozhlédnout při procházkách přírodou kolik těchto plodů podzimu je k vidění a jak barevně doplňují zelené listy stromů.

A jak si na ní pochutnat?

Zdravá pomazánka ze slzovky: 

Slzovku namočíme na hodinu do studené vody, poté vaříme ještě asi 30 minut. Po patnácti minutách přidáme kořenovou zeleninu - mrkev, celer, petržel, nové koření, malinko osolíme a vaříme do měkka. Ve vedlejším kastrůlku vaříme filet z tresky s trochou soli.

Po uvaření vyndáme nové koření a uvařenou tresku rozmixujeme spolu s ostatními přísadami, přidáme citron, čerstvou nať petržele a dochutíme dle potřeby.

Polévka se slzovkou:

  • 1 litr rajčatového džusu
  • 3 ks řasy wakame
  • Větší hrst slzovky
  • Zázvor podle chuti chuti
  • Oregáno
  • Olivový olej
  • Smetana
  • Zeleninový vývar či bujón
  • Citron na zvýraznění chuti po dovaření

Slzovku namočíme na hodinu do vody, poté společně s řasou vaříme na mírném ohni dalších 20 minut. Řasu nakrájíme na kostičky a orestujeme na lžíci olivového oleje, zalijeme rajčatovou šťávou, po chvilce přidáme zázvor. Nakonec přidáme uvařenou slzovku, lehce prohřejeme, přilijeme smetanou, lehce okyselíme citronem a dochutíme.