Tinktura a sirup z hlohu

Tinktura

Čerstvou drogu (květ a mladé listy) nadrobno nakrájíme, zlehka nasypeme do vhodné láhve s dobrým uzávěrem a zalijeme čistým lihem nebo pálenkou (například vodka, žitná) tak, aby byla bylinka potopená. Necháme asi dva týdny vylouhovat na tmavém místě, občas dobře protřeseme. Tinkturu užíváme třikrát denně v množství 20 - 25 kapek v polovině sklenky vody. Používáme ji dlouhodobě, ale dávkování nepřekračujeme.

tree-3637383_1920

Sirup

Do hrnce s 500 ml vody dejte 500 g zralých malviček hlohu, přiveďte k varu, hloh rozmačkejte a nechte stát přes noc. Příští den opět přiveďte k varu a nechte mírně probublávat, dokud malvičky neztratí barvu. Sceďte přes mušelín, odměřte do rendlíku stejné množství šťávy a cukru, rychle přiveďte k varu a slijte do sterilované láhve. Užívejte denně 1 čajovou lžičku.