Luštěniny a obiloviny
Tyto potraviny jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály a jsou důležitou součástí zdravé stravy. Mezi nejčastěji konzumované luštěniny patří fazole, hrách, čočka a sója. Mezi obiloviny patří pšenice, rýže, oves, ječmen a kukuřice.
Nejprodávanější
28 položek celkem

75 Kč
Amarant byl základní potravinou Inků a Aztéků a dnes je považovaný za plodinu budoucnosti. Semínka amarantu jsou nutričně nesmírně cenná zejména pro svůj obsah bílkovin. Rostlinné zdroje totiž obvykle neobsahují bílkoviny, ve kterých je zastoupeno kompletní spektrum esenciálních aminokyselin, a...

28 Kč
obsahují: vitamíny B1, B2, selen, zinek, kyselinu pantotenovou, balastní látky. Jsou vhodnou přísadou do müsli, kaší, jogurtu, mletých mas, nádivek, žemlových knedlíků, pomazánek, salátů, jako zavářka do polévek, chlebových směsí, cukrářského a jiného pečiva. Při hubnutí 3 lžíce denně před...

36 Kč
Chutná po oříšcích a voní po obilí. Bulgur má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje vlákninu vitamíny a minerály (fosfor, železo, hořčík) a jen zanedbatelné množství tuku. Bulgur si připravovali už starověcí Babyloňané, Chetité a Židé. Ječmenný bulgur se vyrábí ze zrn ječmene, které se nejdříve...

41 Kč
Bulgur lze použít všude tam, kde rýži. Jako příloha. Můžete jím dále nastavovat různé pomazánky, karbanátky, bramboráky, zapékat ho .. Oproti bílé rýži má více vitaminů, minerálů a nižší glykemický index. Složení: dlouhozrnná rýže 100%. Výživové hodnoty: Energetická hodnota 1528kJ/365kcal...

84 Kč
Cizrnu neboli hrách římský patří do stejné skupiny luštěnin jako třeba fazole nebo čočka. Cizrna obsahuje téměř všechny vitamíny a minerální látky. Obsahuje velké množství železa, vápníku, draslíku, manganu a hořčíku. Navíc vyniká vysokým obsahem zdravých tuků a vlákniny. Cizrnu je nutno namáčet...

52 Kč
Černá čočka svými drobnými zrnky i barvou připomíná kaviár, má jemnou oříškovou chuť a vynikající nutriční profil. Tahle čočka určitě stojí za vyzkoušení! Skvěle se hodí do salátů, jako příloha k lososovi či drůbeži, výborně chutná s kořenovou zeleninou, vlašskými ořechy či v pomazánkách. ...

39 Kč
Ideální do polévek, salátů i jako příloha. Rychlá příprava, vařená do 15 minut bez namáčení. Složení: červená čočka půlená. Výživové hodnoty: Energetická hodnota 1434kJ/341kcal Tuky 0,65g z toho nasycené mastné kyseliny 0g Sacharidy 74,87g z toho cukry 0g Vláknina Bílkoviny 24,65g Sůl 0g ...

35 Kč
Zelená čočka je bohatá na kyselinu listovou a železo, obě látky pomáhají předcházet chudokrevnosti. Čočka je jednou z nejstarších pěstovaných plodin. Tuto čočku je nutné před vařením namočit do studené vody. Složení: zelená čočka. Výživové hodnoty: Energetická hodnota 1596kJ/378kcal Tuky 1...

34 Kč
Fazole adzuki jsou malá, asi půl centimetrová semena z jednoleté rostliny vigna hranatá (Vigna angularis). Nejčastěji bývají červená, nicméně existují i v jiných barevných variantách. Této luštěnině jsou připisovány zajímavé léčivé účinky, zejména blahodárně působí na ledviny. Fazole konzumujeme...

84 Kč
Velkou bílou fazoli díky její chuti též nazýváme máslovou, je oblíbená zejména na přípravu guláše a na salátů. Díky své jemnosti je vhodná i pro děti. Po namočení ještě zvětší svůj objem, takže slupek je minimum a dětem se dobře jedí. Navíc namočením přes noc omezíte nadýmání. Složení: fazole...

92 Kč
Bílou fazoli díky její chuti též nazýváme máslovou, je oblíbená zejména na přípravu guláše a na saláty. Díky své jemnosti je vhodná i pro děti. Po namočení ještě zvětší svůj objem, takže slupek je minimum a dětem se dobře jedí. Navíc namočením přes noc omezíte nadýmání. Složení: fazole bílá...

35 Kč
Základ pro výživné kaše, koláče a nákypy. Děti si jáhlovou kaši s ovocem zamilují stejně jako dětskou krupičku. Jáhly patří mezi poměrně zapomenutou obilninu, na kterou nedaly dopustit naše prababičky. Naštěstí se vrací zase na výsluní. Jsou neskutečně univerzální, můžete je připravovat na...