Lidově jeřabina

Letos podzim začal barvit plody jeřabin poněkud dříve. Stačí se porozhlédnout při procházkách přírodou kolik těchto plodů podzimu je k vidění a jak barevně doplňují zelené listy stromů.

jerab

Už babičky to věděly

Již naše babičky uměly tuto skvělou plodinu využít a barevné plody zavařovaly. Požívaly je na problémy se žlučníkem a ledvinami. Také věděly, že nám pomůžou v podzimním a zimním období bojovat s nachlazením. Jeřabiny mají vysoký obsah vitamínu C. Dále obsahují vitamíny A, E, K, P a minerály jako je hořčík, draslík, sodík a měď. Rovněž jsou ceněny pro obsah rutinu a karotenu.

Jak rozeznáme jedlou jeřabinu od té nejedlé? Poměrně snadno, a to podle struktury listů. Jedlá verze má zoubkování jen do horní poloviny listu.

A jak si na nich pochutnat?

Jeřabiny s jogurtem: Hrst čerstvých jeřabin rozmačkáme a přidáme med, abychom zjemnili trpkost plodů, smícháme s jogurtem a zdravá pochoutka je hotová!

jam-1106592_1920

Zavařování jeřabin: Na 2 kg jeřabin budeme potřebovat 1 litr vody, ½ kg cukru, hřebíček, celá vanilka. Zralé plody nasypeme do horkého cukrového rozvaru a vaříme než plody zesklovatí. Poté jimi i rozvarem naplníme zavařovací sklenice, zavíčkujeme a sterilizujeme 15 minut. Nakonec sklenice obrátím dnem vzhůru a počkáme až vychladnou.

Naše produkty

A komu se nechce zavařovat, může si u nás koupit oblíbenou tinkturu z jeřábu ptačího, která pomáhá normalizovat menstruační cyklus, zmírňuje potíže v menopauze, ovlivňuje plodnost, podporuje vylučování přebytečně zadržované vody v organismu, pomáhá při dně a rozpouští močové kamínky a písek.