Bylinná lékárna bude mít od 23. 12. zavřeno. V provozu nebude ani e-shop. Došlé objednávky vyřídíme hned po návratu, tj. 2. 1. 2026. Přejeme krásné svátky!

Lidově jeřabina

Letos podzim začal barvit plody jeřabin poněkud dříve. Stačí se porozhlédnout při procházkách přírodou kolik těchto plodů podzimu je k vidění a jak barevně doplňují zelené listy stromů.

jerab

Už babičky to věděly

Již naše babičky uměly tuto skvělou plodinu využít a barevné plody zavařovaly. Požívaly je na problémy se žlučníkem a ledvinami. Také věděly, že nám pomůžou v podzimním a zimním období bojovat s nachlazením. Jeřabiny mají vysoký obsah vitamínu C. Dále obsahují vitamíny A, E, K, P a minerály jako je hořčík, draslík, sodík a měď. Rovněž jsou ceněny pro obsah rutinu a karotenu.

Jak rozeznáme jedlou jeřabinu od té nejedlé? Poměrně snadno, a to podle struktury listů. Jedlá verze má zoubkování jen do horní poloviny listu.

A jak si na nich pochutnat?

Jeřabiny s jogurtem: Hrst čerstvých jeřabin rozmačkáme a přidáme med, abychom zjemnili trpkost plodů, smícháme s jogurtem a zdravá pochoutka je hotová!

jam-1106592_1920

Zavařování jeřabin: Na 2 kg jeřabin budeme potřebovat 1 litr vody, ½ kg cukru, hřebíček, celá vanilka. Zralé plody nasypeme do horkého cukrového rozvaru a vaříme než plody zesklovatí. Poté jimi i rozvarem naplníme zavařovací sklenice, zavíčkujeme a sterilizujeme 15 minut. Nakonec sklenice obrátím dnem vzhůru a počkáme až vychladnou.

Naše produkty

A komu se nechce zavařovat, může si u nás koupit oblíbenou tinkturu z jeřábu ptačího, která pomáhá normalizovat menstruační cyklus, zmírňuje potíže v menopauze, ovlivňuje plodnost, podporuje vylučování přebytečně zadržované vody v organismu, pomáhá při dně a rozpouští močové kamínky a písek.