Herbář

Bazalka pravá - Ocimum basilicum

basil-3405405_1920

Skvěle fungující přírodní antidepresivum, skvěle chutná, zázračně léčí. Vedle egyptských faraonů (vonné oleje z bazalky byly posvátným mazáním, bazalka se dávala do hrobek faraonů) ji uctívali staří Římané, ti z ní udělaly kouzelnici lásky. Podporuje chuť k jídlu, vylučování žaludečních šťáv, působí proti plynatosti střev a usnadňuje trávení. Pozitivní vliv má na dýchací cesty, podporuje odkašlávání. Zlepšuje činnost ledvin, uklidňuje nervy a navozuje dobrou náladu. Přisuzuje se jí také afrodiziakální účinek.

Brutnák lékařský - Borago officinalis

borage-1203543_1920

Léčí záněty horních cest dýchacích a srovnává hormonální nerovnováhu v těle. Tím pomáhá zejména ženám v období klimakteria. Celkově pak posiluje organismus a působí proti stresu. Má mírné uklidňující, protizánětlivé a posilující účinky. Zahání špatnou náladu a posiluje srdeční činnost. Doporučuje se při nervové vyčerpanosti. při nervozitě, bušení srdce a melancholii pomáhají čerstvé listy naložené do mléka.

Heřmánek pravý - Matricaria chamomilla

chamomile-401490_1920

Jste-li bez nálady a rozmrzelí, rozhodně si udělejte šálek heřmánkového čaje - upokojení hněvu se dostaví dříve, než by se poškodilo srdce. Heřmánek je "všelék", využije ho rozhodně celá rodina. Ulevuje při křečích a bolestech v břichu i žaludku, při nadýmání, při bolestivé menstruaci, pomáhá při bolestech zubů, při horečce a nespavosti. Zvyšuje pocení. Má pozitivní vliv na celý nervový systém. Při těžkých chorobách a stavech vyčerpanosti se budete velmi rychle cítit zdravými a vnitřně uklidněnými.

Jinan dvoulaločný - Ginkgo biloba

ginkgo-5241433_1920

Blahodárných výtažků z jeho listů využívá TČM už 5 000 let. Působí všude tam, kde zpomalený průtok krve zhoršuje funkci orgánů. Kromě toho pomáhá od stresu, vylepšuje paměť a odbourává únavu. Léčí astma, zažívací potíže a hojně je využíván k prevenci Alzheimerovy choroby. Velmi chutné jsou i jeho plody. Vhodný je zejména pro lidi nad 50 let. Ti by jej měli užívat pravidelně jako prevenci.

Kapustoň brazilská - Euterpe oleracea

acai-berry-tree

V Brazílii se jí říká Acai. Jádro růstového vrcholu této palmy se používá jako zelí. Plodům se říká "brazilské borůvky" a v našich zeměpisných šířkách nám jde především o účinky těchto plodů. Plodenství bobulí Acai může vážit až 20 kg! Předností je značný obsah antioxidantů, které mají pozitivní vliv na ochranu a regeneraci tkání, srdce a oběhového systému, snižují hladinu cholesterolu v krvi, podporují obranyschopnost i správné trávení. Taktéž umí podpořit zdravé hubnutí.

Kozlík lékařský - Valeriana officinalis

valeriana-officinalis-848736_1920

Skvělý přírodní prostředek pro uklidnění nervů a pro dobré usínání bez narkotizačních účinků, jak tomu bývá u syntetických léčiv. Tento účinek má na svědomí obsah silic a kyselina valerová, která má vliv na metabolickou aktivitu nervových buněk.

Kustovnice čínská - Lycium chinense

kustovnice

Pochází z Asie, známá je hlavně v jižní Číně. Tradiční čínská medicína ji pokládá za nenahraditelný doplněk stravy. Jedná se o silný antioxidant, který zabraňuje předčasnému stárnutí a podporuje celou škálu zdravých procesů v organismu. Plody kustovnice obsahují 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků a obrovské množství betakarotenu. K tomu vit.C a E a vitamíny skup.B. Kustovnice je naprostou nutriční, detoxikační a antioxidační bombou. Pravidelná konzumace kustovnice výrazně posiluje obranyschopnost organismu, zlepšuje paměť, ulevuje od bolestí hlavy a závratí, od bolestí v zádech, nohou či kolenou. Zlepšuje krevní obraz, snižuje krevní tlak, posiluje činnost jater, ledvin a srdce. Také udržuje normální hladinu cukru a tuku v krvi a snižuje cholesterol. Výborná je v čaji s kombinací chryzantémy morušolisté.

Láhevník ostnitý - Annona graviola

tree-3330097_1920

Má domovinu v oblastech peruánské Amazonie. Medicínské využití mají všechny části tohoto stálezeleného stromu. V posledních letech se Annona hojně využívá jako pomocný produkt při léčbě rakoviny (odvar z listů gravioly má silné antioxidační účinky, působí proti novotvarům, ničí rakovinné buňky. Zpomalují stárnutí buněk organismu a prodlužují jeho životnost). Používá se při nachlazení, chřipce, snižuje horečku, pomáhá při léčbě cukrovky - snižuje hladinu krevního cukru a také krevní tlak. S úspěchem se využívá v léčbě jaterních onemocnění, astmatu a problémech se žaludkem a zažíváním.

Levandule lékařská - Lavandula angustifolia

lavender-2426376_1920

Před několika staletími nechyběla v žádné klášterní zahrádce. Má uklidňující účinky, navozuje pocit pohody a je dobrá i pro kvalitní spánek díky obsahu hořčin a silic. Jen některým citlivým jedincům nemusí prospívat, protože její intenzivní vůně může způsobovat nevolnosti a také bolesti hlavy.

Lichořeřišnice větší - Tropaeolum majus

nasturtium-2631992_1920

Přírodní velmi silné antibiotikum. Významný zdroj minerálů a vitamínů. Působí proti všem kmenům stafylokoka, mnoha druhům streptokoka a jiným bakteriím a virům. Na rozdíl od chemických antibiotik neničí lichořeřišnice přirozenou mikrofloru v zažívacím traktu. Je výborným prostředkem v boji a akutními i chronickými záněty močového měchýře, ledvin a močových cest. Nejvíce účinných látek obsahují semena.

Meduňka lékařská - Melissa officinalis

lemon-5240181_1920

Její osvěžující chuť účinně zahání únavu, stres, nespavost a špatnou náladu. Tyto účinky má díky obsahu silice s citralem, citronelalem a dalších terpenů, tříslovin a flavonoidů. Meduňkový nálev se podává před spaním i menším dětem, ale je účinný i pro dospělé. Vařením ztrácí vůni i aroma. Čerstvé a mladé lístky se hodí k ochucení salátů, bylinkových omáček a másla.

Muškátovník vonný - Myristica fragrans

agriculture-2110848_1920

Látky obsažené v muškátovém květu i oříšku podporují chuť k jídlu, stimulují produkci trávicích šťáv a působí proti křečím v břiše a nadýmání. Jde o velice silnou léčivku, kterou v žádném případě nepodávejte dětem. Muškátový oříšek pokládán za narkotikum. Jeho narkotický účinek působí v nižších dávkách proti nespavosti či pro uklidnění ve stresu a při nervozitě. Po předávkování však dochází k otravě. Dodržujte proto dávkování - bohatě stačí po jídle užít na špičku nože trochu mletého oříšku. Je oblíbeným dochucovadlem masitých pokrmů, jako jsou nádivky, sekané a různé masové rolády. Hodí se i do polévek a bramborové kaše. Často bývá součástí kořenících směsí.

Právenka latnatá - Andrographis paniculata

andrographis-bylinne-kapky-tinktura-50ml

Dlouhá historie právenky sahá až do asijských kultur. Užívání jako takové pochází z Ajurvédy a zmiňují se o ní ve staré čínské medicíně i v Indickém lékopisu. Právenka byla i klinicky zkoumána a je potvrzeno, že má podobné účinky jako Echinacea, někteří i tvrdí, že je lepší. Posiluje imunitní systém, pomáhá tělu při boji s infekcí a brání ji se v budoucnu objevit znovu. Navíc vykazuje protinádorové účinky, má adaptogen, je to antioxidant a chrání játra. V Indii a Číně se užívá při spoustě druhů infekcí: gastrointestinální potíže, infekce hrdla, herpes a hepatitida. Ve Skandinávii je užívána k léčbě chřipky, infekci horních cest dýchacích, při běžném nachlazení či jako prevence. Bylinka má velmi výraznou hořkou chuť, která v ústech dlouho přetrvává. Často je nazývána jako širokospektrální přírodní antibiotikum.

Co Právenka latnatá obsahuje?

Rostlina je bohatá na hořčiny-deoxyandrographolidy, andrographolidy, neoandrographolidy.

Jaké má účinky?

Ve většině případů má Andrographis vědecké podklady. Pro své blahodárné účinky se ve velké míře využívá při mnoha onemocněních jako je infekční hepatitida typu B, u různých forem dyspepsií, po otravě léky či jinými látkami a virového onemocnění horních cest dýchacích. Některé sloučeniny, které obsahuje účinkují jako hypoglykemikum (snižují hladinu cukru v krvi), analgetikum, antipyretikum (snížení horečky) a antitrombotikum. Nejvýznamnějším účinkem je "signál snímače" - dokáže zastavit neregulovaný růst buněk, který je způsoben viry. Díky tomu je zlepšení u nemocných HIV. Extrakt má antihepatitidní, antityphoidní, hepatoprotektivní, antibiotickou, antimalariickou, antithrombogenickou, antipyretickou, antimykotickou a protizánětlivou aktivitu.

Nežádoucí účinky

Úplně by se měly konzumaci vyhnout kojící a těhotné ženy, protože bylina obsahuje látky vyvolávající potrat. Ojediněle se může dostavit bušení srdce, neplodnost a závratě. Také může vyvolat alergickou reakci, zvracení, průjem nebo trávicí potíže.

Pýr plazivý - Elytrigia repens

pyr-plazivy

Pýr je znám jako běžný a úporný plevel. Méně známé, přesto generacemi využívané, jsou účinky jeho oddenku na zdraví. Regeneruje játra i trávení, pomáhá při alergii i revmatismu. Má značné močopudnosti a tím schopností čistit organismus. To ho předurčuje také na podpůrnou léčbu při dně a revmatismu. Aplikuje se při chorobách vylučovacích orgánů a močových cest, při kamenech v močových cestách. Dále při žlučníkových potížích, při chorobách jater a sleziny a může se přidávat i do diabetických čajů. Pýr odstraňuje z organismu solné usazeniny. Účinně čistí krev, proto jej lze používat při léčbě akné, vyrážek a jiných kožních onemocnění, při snižování hmotnosti, také při revmatismu, hemoroidech, jakož i při poruchách látkové výměny. Je to antirevmatikum, zmírňuje otoky, protože vyplavuje vodu z těla. Pro svůj obsah inzulínu je vhodným doplňkem pro diabetiky, protože snižuje hladinu cukru v krvi.

Rakytník řešetlákový - Hippophae rhamnoides

sea-buckthorn-2911630_1920

Celá rostlina rakytníku má nebývale širokou škálu využití, ačkoli nejvíce nás vždy zajímaly plody. Ty mají uplatnění v léčitelství, při výrobě přírodní kosmetiky i v oblasti kulinářské. Jeho pravidelnou konzumací zvyšujete svou imunitu a zároveň si pochutnáte. Z plodů si snadno vyrobíte nejen léčivý nálev na zvýšení obranyschopnosti organismu, ale také sirup, džem, želé, bonbony, různé alkoholické nápoje nebo výborný dort. Rakytník v sobě skrývá pestrou paletu aktivních látek, mezi kterými jednoznačně kralují vitamíny, oleje, třísloviny a minerální látky. Každá část rostliny má ale zcela jiné poměry těchto účinných látek, což je třeba brát v úvahu při konečném zpracování. Největší oblibu si rakytník získal díky vysokému obsahu vitamínu C, jenž ovšem značně kolísá v závislosti na podmínkách pěstování. Plody dále obsahují biologicky účinné flavonoidy, betain, který chrání buňky před dehydratací, pěknou zásobu minerálních látek, vysoký podíl železa, manganu a draslíku, také síru, bór, vápník, měď a další. Kůra je bohatá na olej a třísloviny, v listech jsou zastoupeny třísloviny, vitamín C a z minerálních látek především hořčík a vápník.

Užití rakytníku

  • "Přírodní Celaskon" urychluje hojení ran a značně urychluje rekonvalescenci po operacích.
  • Čerstvé, sušené i zmrazené plody se používají jako prevence chřipek a viróz (saháme po nich i v momentě, kdy už jsme "přepadeni"), angína
  • Při bolestech hlavy, zánětech močového měchýře.
  • Baktericidní účinek na zlatého stafylokoka, hemalytického streptokoka a tyfus.
  • Ovlivňuje výkony hodně vytížených osob - např. sportovců, lidí pracujících v extrémních podmínkách, a nebo těch , kdo jsou pod značným stresovým vypětím (zvýšení koncentrace, regenerace poškozených buněk).
  • POZOR! šťáva z rakytníku zvyšuje kyselost žaludečních šťáv - při častém používání nás může potrápit pálení žáhy.
  • Olej zvyšuje odolnost organismu, urychluje růst vlasů, rychle doplňuje chybějící minerály a vitamíny.

Rozmarýn lékařský - Rosmarinus officinalis

rosemary-5053983_1920

Trvalka kvetoucí po celý rok je jedním z nejlepších antidepresiv. Má zároveň povzbuzující a uklidňující účinky. Stimuluje totiž krevní oběh a lehce zvyšuje tlak. Zároveň uklidňuje mysl, odhání deprese, pocity úzkosti a uvolňuje vnitřní napětí. Je výborným pomocníkem při bolestech hlavy.

Řemdihák plstnatý - Uncaria tomentosa

Uncaria-tomentosa

Lidové označení Kočičí dráp si získal podle trnů připomínajících kočičí drápky. Roste v tropických lesích Amazonie. Jedná se o popínavou světle hnědou rostlinu. Národ Inků ji uctíval jako svatou rostlinu. Coby léčivka se používá její kůra. Má silné protizánětlivé účinky (viry, bakterie, plísně), je nápomocný u chorob zažívacího traktu (zejména zánět střev a žaludeční vředy), ulevuje při potížích souvisejících s revmatismem a artritidou, lze ho úspěšně použít při poruchách menstruace, nádorových onemocněních a kardiovaskulárních chorobách. Snižuje krevní tlak.

Slzovka obecná - Coix lacryma-jobi

spajza_slzovka_45

Slzovka je velmi často spojována s tradiční čínskou medicínou (TCM), která ji pokládá za léčivý základ kuchyně. Zvláště tam, kde je vyčerpaná slezina. Tím, že se slzovka vyznačuje detoxikačními účinky, napomáhá čistit střevo, což se pak projeví rovněž na kůži. Podporuje tedy eliminaci akné či jiné hnisavé záležitosti kůže, které jsou odrazem nezdravého vnitřního prostředí. Ze slzovky lze připravit šlémovitý odvar, podporující jaterní funkce, čímž rovněž posiluje tělo, které snáze detoxikuje. Šlém je snadno stravitelný, čímž lahodí slabému žaludku či střevům. Dle tradiční čínské medicíny slzovka zvláčňuje a změkčuje, čímž uvolňuje živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin, rovněž pomáhá zbavit se hlenu.

Stejně, jako třeba bezlepkové jáhly, je i slzovka výborným zdrojem cenných minerálních látek, najdeme zde pěkné množství hořčíku, vápníku, fosforu, manganu, zinku, železa, draslíku. Z vitamínů pak vitamíny skupiny B. Zcela chybí céčko. 100 g slzovky obsahuje 52 % sacharidů, 18 % bílkoviny, 7 % tuku, určité % zaujímá také voda. Slzovka je přirozeně bezlepková, lze ji zařadit do diabetické či redukční diety, samozřejmě ji je třeba započítat do sacharidového příjmu dne. Při diabetu ji doporučujeme kombinovat s rýží naural, která má o něco lepší glykemický index, nežli rýže Basmati.

Kdy lze Slzovku obecnou použít?

Velmi dobře se hodí při

  • detoxikaci,
  • průjmech,
  • žaludečních či střevních problémech,
  • zahlenění,
  • zápalu plic či průdušek,
  • otocích,
  • zánětech močového měchýře,
  • zvýšeném LDL cholesterolu.

Jak s ní pracovat v kuchyni?

Dříve, než ji povaříme, je dobré slzovku na pár hodin namočit, spěcháme-li, postačí i hodina. Většinou se používá v doprovodu jiných přílohových potravin, například rýže. Lze ji však kombinovat s čímkoli dalším. Jelikož se vaří déle, je dobré vybrat potraviny s podobnou dobou přípravy, jako má například rýže Basmati natural.

Nežádoucí účinky

Na slzovku si dají pozor těhotné ženy, neboť celkově vysušuje, což nesvědčí děložní sliznici.

Šišák bajkalský - Scutellaria baicalensis

sisak-bajkalsky-2

Patří mezi základní byliny tradiční čínské medicíny. Jeho využití je vskutku rozmanité - trávicí a močové potíže, záněty, horečka, kašel, nemoci srdce a cév. Dokáže velmi razantně potlačovat růst nádorových buněk (obzvlášť citlivě na působení šišáku reagují nádory prsu a prostaty). Má výrazné protizánětlivé účinky, bajkalin a další složky pozitivně ovlivňují tvorbu červených krvinek. Pomáhá potlačit řadu bakteriálních infekcí, mimo jiné způsobených i zlatým stafylokokem. Je prokázáno, že šišák umí zmírňovat úzkost, podobně jako anxiolytika (léky na snížení úzkosti), narozdíl od nich však nemá negativní vedlejší účinky a není návykový. Ovlivňuje tedy naši psychiku a náladu.

Třezalka tečkovaná - Hypericum perforatum

st-johns-wort-5295971_1920

Mnichy oblíbená, antidepresivně působící. Zejména díky obsahu červeného barviva, které známe pod pojmem hypericin. Ten totiž zvyšuje citlivost organismu na UV záření. Tímto způsobem nepřímo brzdí vyplavování melatoninu, jehož produkce se zvyšuje zvláště během zimního období, kdy není slunečního světla nazbyt. Jeho nadměrné vyplavování může způsobovat vznik depresí. Je to přírodní sedativum. Velmi prospěšná je při stavech dlouhodobé skleslosti, špatné náladě a celkovému pocitu únavy. Pomáhá detoxikovat tělo. U třezalky je ovšem nutné varovat před její údajnou schopností ovlivňovat působení léků. Pokud používáte farmaceutika, konzultujte užívání třezalky s vaším lékařem.