Slzovka obecná

Pro někoho možná zapomenutá, pro jiného, běžně konzumovaná potravina, která má mnoho léčebných účinků.

Své slzy prý proléval biblický Jób, aby dokázal temným silám sílu dobra. I přes mnohé útrapy Jób svůj souboj vyhrál, i když nad těžkými úkoly prolil spousty svých slz. Snad právě proto může slzovka svým tvarem připomínat lidské slzy. Tuto superpotravinu znali již staří Egypťané, a ne náhodou se jim říká bílá perla východu. Jak již bylo zmíněno, má spoustu zdraví prospěšných účinků, mezi ten nejpřínosnější patří schopnost detoxikovat tělo. Pomáhá uvolňovat živočišné tuky a škodlivé usazeniny z organismu. Z hlediska čínské medicíny posiluje slezinu a odvádí přebytečnou vodu z organismu. Pomáhá při respiračních chorobách, výrazně odhleňuje.

slzovka

Ze slzovky lze připravit šlemovitý odvar, který pomáhá oslabenému žaludku a podpoří funkci střev. Zmírňuje průjmy, žaludeční i střevní problémy. Je to cenná potravina, která obsahuje spoustu minerálních látek, jako je vápník, hořčík, fosfor, mangan, zinek a železo.

V kuchyni ji lze využít jako zavářku do polévek, zdravou pomazánku, výborně doplňuje zeleninové a rýžové pokrmy.Letos podzim začal barvit plody jeřabin poněkud dříve. Stačí se porozhlédnout při procházkách přírodou kolik těchto plodů podzimu je k vidění a jak barevně doplňují zelené listy stromů.

A jak si na ní pochutnat?

Zdravá pomazánka ze slzovky: 

Slzovku namočíme na hodinu do studené vody, poté vaříme ještě asi 30 minut. Po patnácti minutách přidáme kořenovou zeleninu - mrkev, celer, petržel, nové koření, malinko osolíme a vaříme do měkka. Ve vedlejším kastrůlku vaříme filet z tresky s trochou soli.

Po uvaření vyndáme nové koření a uvařenou tresku rozmixujeme spolu s ostatními přísadami, přidáme citron, čerstvou nať petržele a dochutíme dle potřeby.

Polévka se slzovkou:

  • 1 litr rajčatového džusu
  • 3 ks řasy wakame
  • Větší hrst slzovky
  • Zázvor podle chuti chuti
  • Oregáno
  • Olivový olej
  • Smetana
  • Zeleninový vývar či bujón
  • Citron na zvýraznění chuti po dovaření

Slzovku namočíme na hodinu do vody, poté společně s řasou vaříme na mírném ohni dalších 20 minut. Řasu nakrájíme na kostičky a orestujeme na lžíci olivového oleje, zalijeme rajčatovou šťávou, po chvilce přidáme zázvor. Nakonec přidáme uvařenou slzovku, lehce prohřejeme, přilijeme smetanou, lehce okyselíme citronem a dochutíme.