Jak předcházet bolestem žaludku a trávicím problémům?

Masticha je aromatická pryskyřice získávaná z větví a listů stromu Pistacia lentiscus. Tento strom roste na ostrově Chios v Řecku. Masticha má mnoho využití a vyznačuje se svou charakteristickou chutí a vůní. V tomto článku si ji více představíme.

Historie

Masticha má bohatou historii a byla využívána již v antickém Řecku. Podle legendy ji používal Hippokrates jako léčivo a ve starověkém Egyptě byla používána jako mast proti hmyzu. V průběhu staletí byla masticha využívána jako koření a aroma do potravin, ale také jako přírodní žvýkačka.

Získání mastichy

Masticha se získává řezáním borky na stromech mastixovníku pravého. Toto řezání se provádí v létě, kdy je pryskyřice nejvyšší kvality. Po řezání se na řezy aplikuje speciální prach, který zabraňuje vytékání pryskyřice a umožňuje jí tvrdnout. Po několika týdnech se masticha sbírá a čistí se od nečistot.

Využití mastichy

Masticha má mnoho využití v kuchyni i mimo ni. V řecké a turecké kuchyni se používá jako koření do masových a zeleninových pokrmů, do dezertů a jako přísada do nápojů. Masticha je také oblíbená jako přírodní žvýkačka, která má mnoho zdravotních přínosů.

V medicíně se masticha tradičně používá jako léčivo proti bolestem žaludku a trávicím problémům. Masticha také pomáhá uklidnit nervový systém a snižuje stres. V moderní medicíně se zkoumají další přínosy mastichy, jako například protizánětlivé účinky a možné využití v léčbě rakoviny.

Masticha se používá v kosmetice a parfémech. Je oblíbenou přísadou do přírodních mýdel, krémů a olejů pro pleť. Masticha má antioxidační účinky a pomáhá chránit pokožku před škodlivými vlivy prostředí.

Masticha v přírodě

Produkty s obsahem mastichy

9907_mastic-life-masticha-comfort

Mastic Life Masticha Comfort

Masticlife Masticha Comfort je doplněk stravy s vysokým obsahem originální chioské mastichy a prebiotik. Všechny složky jsou přírodního rostlinného původu a jejich společné užívání je ověřeno.

Koupit u nás na e-shopu

9904_mastic-life-masticha-strong-pure-kapsle

Mastic Life Masticha Strong&Pure kapsle

Masticha v nejúčinnější formě. Masticha Masticlife Strong&Pure je prvotřídní mastichový doplněk stravy. Obsahuje pouze účinnou látku bez přísad – prášek originální chioské mastichy.

Koupit u nás na e-shopu

9913_elma-zvykacka-s-mastichou-a-prichuti-citronu

Elma Žvýkačka s mastichou a příchutí citronu

Tradiční mastichové žvýkačky s citrónovou příchutí bez cukru. Při žvýkání se uvolňuje obsažená masticha a působí v ústech a v celém zažívacím traktu.

 

Zdroj:

https://masticlife.cz/pages/co-je-masticha