Věděli jste, že modřínová pryskyřice pomáhá?

Modřínová pryskyřice je přírodní produkt, který má hojivý a zklidňující účinek na kožní problémy. Tato pryskyřice se získává z modřínových stromů, které se vyskytují v korutanském pohoří Nockberge. V tomto článku mimo jiné naleznete recept a doporučení.

Historie

Využívání modřínové pryskyřice se datuje do dávných dob. Už starověcí Římané ji používali jako prostředek k léčbě kožních problémů a také jako dezinfekční prostředek při chirurgických zákrocích. Po staletí byla modřínová pryskyřice používána k léčbě různých kožních problémů, jako jsou ekzémy a popáleniny.

Získávání modřínové pryskyřice

Modřínová pryskyřice se získává z kořenů, kůry a větví modřínových stromů. Když je kůra nebo větev poškozena, strom vylučuje pryskyřici jako obrannou reakci. Tu lze pak sbírat a dále zpracovávat. Modřínová pryskyřice je tvořena mnoha různými složkami, jako jsou kyselina ferulová, kyselina vanilová a další antioxidanty.

Využití modřínové pryskyřice jako masti

Modřínová pryskyřice se používá jako mast při různých kožních problémech, jako jsou ekzémy, popáleniny, vyrážky, kožní infekce a další. Má protizánětlivé, antibakteriální a antiseptické účinky. Díky přírodní formě vitamínu E také podporuje regeneraci poškozené kůže a zlepšuje její hydrataci. Dále mast obsahuje extrakt z rozmarýnu.

Mast s modřínovou pryskyřicí se vyrábí smíšením pryskyřice s olivovým olejem. Mast se nanáší na postiženou oblast kůže a používá se k léčbě akutních i chronických kožních problémů. 

modrin

Recept

Budete potřebovat:

  • 50 g modřínové pryskyřice
  • 200 g kvalitního včelího vosku
  • 200 ml kvalitního rostlinného oleje (například olivový nebo slunečnicový olej)
  • 2-3 kapky éterického oleje (nepovinné)

Postup:

  1. Rozdrcenou modřínovou pryskyřici dejte do nádoby a postavte ji na sporák s vodou. Nechte pryskyřici pomalu rozpouštět vodní lázní.

  2. Do jiné nádoby dejte vosk a rostlinný olej. Postavte na sporák s vodou a pomalu ohřívejte, dokud se vosk nerozpustí.

  3. Poté směs vosku a oleje odeberte z ohně a za stálého míchání přidejte rozpuštěnou pryskyřici.

  4. Směs důkladně promíchejte, dokud se pryskyřice úplně nerozpustí.

  5. Pokud chcete, můžete přidat několik kapek éterického oleje pro vůni a další léčebné účinky.

  6. Hotovou mast nalijte do skleněných nebo keramických nádob a nechte ji vychladnout.

Tuto mast můžete použít k léčbě zánětlivých kožních problémů, popálenin a jiných podobných potíží. Mast by měla být skladována na chladném a suchém místě a používána nejpozději do 6 měsíců od výroby.

modřínové slzy_1
Pokud se nechcete pouštět do výroby vlastní masti, nabízíme Vám to nejlepší z přírody v Modřínových slzách. Naše Modřínové slzy pocházení z nejčistší alpské přírody a mají biocertifikaci.

Koupit Modřínové slzy u nás na e-shopu