Říjen - čas na očistu žaludku

Během měsíce října začíná opadávat listí, příroda se připravuje k zimnímu spánku. Ptáci odlétají do teplých krajin, zvířata si chystají zásoby na zimu, jen člověk jede stále na plný plyn, přehlíží zákonitosti přírody. Nejen v tomto měsíci je potřeba naslouchat matce přírodě a najít si čas na odpočinek. V říjnu je nevíce oslaben emočně nejcitlivější orgán žaludek. Stres, který prožíváme nám postupně oslabuje jeho funkci. Zkusme se soustředit na jídlo, které přijímáme, vychutnat si jeho chutě, barvy, vnímat reakce svého těla, udělejme si z jídla klidný rituál.

Bylinky pro měsíc říjen

Zeměžluč okolíkatá

real-centaury-3495189_1920

Používá se jako součást čajových směsí na podporu trávení, při žaludečních potížích a onemocněních jater se sníženým vylučováním žluči. Slouží také jako posilující prostředek při celkové slabosti a v rekonvalescenci a jako pomocný lék při cukrovce.

Heřmánek pravý

chamomile-3489847_1920 (1)

Harmonizuje nejen fyzickou stránku těla, ale i psychiku. Vnitřně je heřmánek pravý vhodný například na nadýmání, křeče, střevní poruchy a žaludeční potíže.

Puškvorec obecný

Při žaludečních vředech, zlepšuje vylučování trávicích šťáv, srovná metabolismus. Zklidňuje křeče v zažívání a je indikován při nadýmání a průjmech.

Máta peprná

peppermint-3481470_1920

Známá je především pro své pozitivní účinky na trávení. Běžně se tak přidává do žaludečních čajů. Výrazně zlepšuje žaludeční potíže, jelikož podporuje vylučování žaludečních šťáv a tvorbu žluči. Navíc její užívání prospívá i při problémech s nadýmáním nebo nechutenstvím.