Listopad - čas na očistu dýchacích cest a plic

V listopadu náš čekají pochmurná ráno, hlásí se ranní mrazíky. V tomto období bychom se měli více naučit hospodařit s naší energií, stejně tak, jak to můžeme sledovat v přírodě. Začínají se více projevovat deprese, strachy a špatná nálada. Z pohledu čínské medicíny bychom se měli zaměřit na posílení plic.

Bylinky na měsíc listopad

Všechny níže uvedené bylinky jsou nám připraveny pomoci. Při potížích s průduškami musíme shánět ty, které usnadňují odkašlávání, zklidňují podrážděnou sliznici dýchacích cest a posilují imunitní systém. Mateřídouška, truskavec, fenykl, máta, jitrocel, divizna, prvosenka či lékořice - ty všechny jsou nám připraveny pomoci. Při potížích s průduškami musíme shánět bylinky, které usnadňují odkašlávání, zklidňují podrážděnou sliznici dýchacích cest a posilují imunitní systém.

Fenykl obecný

fennel-2252443_1920

Má protikřečové účinky na střeva, proti nadýmání (plody jsou důležitou složkou větropudného čaje pro malé děti). Podporuje tvorbu mléka u matek. Má i močopudný vliv a ulehčuje odkašlávání. Byl doporučován i proti červům v uších.

Mateřídouška vejčitá

Má zázračné účinky na duševní pohodu. Kdo ráno vypije šálek čaje z mateřídoušky místo kávy, pocítí rychle jeho blahodárné účinky - duševní svěžest, příjemný pocit v žaludku, nedostaví se ranní kašel a nastane všeobecný pocit blaha. Působí na rozpouštění hlenů a podporuje jeho vykašlávání. Při nemocech dýchacích cest je mateřídouška spolu s jitrocelem starým osvědčeným prostředkem.

Jitrocel kopinatý

plantain-476851_1920

Krev, plíce a žaludek pročišťuje tak, jako žádná rostlina. Proto je důležitý pro ty lidi, kteří mají špatnou krev nebo málo krve, slabé plíce a ledviny. Od nepaměti je rovněž oblíbeným léčivým prostředkem na rány.

Divizna velkokvětá

verbascum-densiflorum-1547769_1920

Podporuje vykašlávání hlenu, tlumí křeče průdušek, pomáhá při astmatu. Působí proti průjmu, mírní bolesti zubů, pomáhá při hnisajících ranách.

Lékořice lysá

Je nazývána také jako sladké dřevo napomáhá při plicních katarech, kašli a zahlenění, užívá se při potížích s trávicím ustrojím - zánět žaludku, zácpa, nadýmání, křeče, žaludeční vředy, dvanáctníkové vředy.