Za jak dlouho zhubneš 1kg tukové tkáně?

Kolik toho musíte naběhat a o kolik množství pizzy se musíte ochudit, abyste shodili jedno kilo tuku? Možná vás to překvapí, ale dá se to spočítat. Ono magické číslo je 7 700. Znamená to, že abyste zhubli kilo tukové tkáně, musíte spálit nebo chytrým stravováním ušetřit energii v přibližné hodnotě 7 700 kcal/32 340 kJ.

weight-loss-ga464d11d5_1920

A protože jsme každý individuální jedinec/metabolismus, bude každý z nás hubnout 1 kg tukové tkáně v jiném čase. Co to znamená? Jednoduše si může spočítat sami na sobě, jak dlouho budeme tuk hubnout. Pokud budeme mít mezi příjmem a výdejem energie 476 kcal/2000 kJ deficit, který budeme vědět, že funguje, že prokazatelně hubneme z tukové tkáně, tak lehce dopočítáme počet dní k dosažení výsledku: 7700 kcal/32 340 kJ děleno 476 kcal/2000 kJ = 16 dní.

Tato doba není z mého pohledu moc motivační ????, plno klientů vzdá svoji cestu životního stylu a nemá zájem dále pokračovat v nastaveném plánu. Mnohem efektivnější je vyšší energetický deficit, který se dá zvýšit pohybem, ale také příjmem energie ze stravy. Je však riziko, že se metabolismus zastaví nebo samotný deficit donutí dříve nebo později zvýšenými pocity hladu k nežádoucímu přejídání. Potom tedy: babo raď, co je dobře a co už ne.

Zelený čaj obsahuje kofein a antioxidanty zvané katechiny. Směs těchto látek zvyšuje tělesnou teplotu, urychluje látkovou výměnu a podporuje spalování tuků. Vysoký obsah manganu se zase podílí na odbourávání tukových zásob. Zelený čaj nesnižuje sice chuť k jídlu, ale dokáže zvýšit spalování tuků. Látky obsažené v zeleném čaji podporují metabolismus a pomáhají tělu využít tuk jako zdroj energie, tzn. že při správně nastaveném životním stylu, nemá tendenci se nadbytečná energie ukládat příkladně v podobě nehezkých tukových polštářů.

Tip: Nejefektivnější variantou je stoprocentní zelený čaj zvaný matcha. Čaj matcha je trochu takovým čajovým unikátem. Je to hlavně proto, že se nelouhuje, konzumují se přímo celé čajové lístky. Proto se pouze jediný šálek vyrovná zhruba deseti šálkům běžného zeleného čaje!
 

matcha-powder-400x443 green-tea-100-kapsli-ph809769d5f2-ph809769d5f2-ph809769d5f2-ph809769d5f2-ph809769d5f2-ph809769d5f2-ph809769d5f2-ph809769d5f2_KYInmRq
Koupit     Koupit

 

Extrakt ze zeleného čaje. Pokud máte zájem si zakoupit místo běžně dostupných čajů doplněk stravy, tak vybírejte čisté extrakty, které se vyznačují vyšší koncentrací účinných látek. V případě extraktu získaného ze zeleného čaje se jedná o vysokou koncentraci polyfenolů a EGCG látek, které řadíme k fytochemikáliím s fyziologickou účinností. Nejen, že přispívají k lepšímu spalování při nadváze a obezitě, ale také pomáhají při dýchacích infekcích, jsou antibakteriální a pomáhají také příkladně snižovat hladinu cholesterolu.
Zajímavostí je, že extrakt ze zeleného čaje odpovídá 7 až 8 šálkům zeleného čaje. Extrakty se nabízí v podobě doplňků stravy ve formě tablet nebo kapslí. Kapsle mají oproti tabletám výhodu, že nevážou již žádné aditivní látky/Éčka, které lidské tělo nepotřebuje a tím pádem tělo ani nezatěžuje ????.

Článek připravila Ing. Ivana Kabelková, konzultant v oblasti výživy člověka a speciálních potravin, www.ivanakabelkova.cz