Řasy a zelené potraviny k jarní detoxikaci

Možná, že je pro vás jarní detox každoroční rutina, nicméně pro ty, kteří s ním ještě nemají žádné zkušenosti je rádi představíme. Říká se jim zelené potraviny, někdy také „zelenáči“, jedná se o velmi výživné a zdraví prospěšné zelené mikrořasy a sinice.

Mladý ječmen je cenný zdroj chlorofylu a minerálních látek. Obsahuje vitamíny řady B, vitamín C, E, K Ca, betakaroten, železo a rovněž betaglukany. Je silně protizánětlivý, napomáhá snižovat cholesterol a je vhodný při prevenci civilizačních chorob, alkalizuje. Pro znásobení účinku se skvěle doplňuje s chollerou a spirulinou.

Chlorella je sladkovodní mikrořasa velmi bohatá na vitamíny, minerály a stopové prvky. Jedná se o velmi prospěšnou detoxikační rostlinu a zároveň krevní tonikum.  Čistí tělo od nahromaděných toxinů, krev, střevní stěnu a reguluje stolici. Působí rovněž jako přírodní deodorant a snižuje nepříjemný zápach potu.

Spirulina nám dodává energii, působí při únavě a vyčerpání. Je to 3,5 milionu let stará řasa. Je vhodná pro děti, dopívající a seniory, pro anemické a vyčerpané jedince.

Všechny tyto zelené potraviny spolu synergicky působí a my je nabízíme našim zákazníkům v kombinaci prostřednictvím produktu od společnosti Liftea.

chlorella-spirulina-zeleny-jecmen-250-tablet

Koupit u nás na e-shopu

A znáte jejich „mořské příbuzné“?

Řasy obsahují mnohem více minerálů a stopových prvků než běžně používané zelenina, hydratují, obsahují vlákninu, která nám pomůže se zažíváním a vyvolá pocit sytosti, čehož se používá i při redukčních dietách.
 
Nori – nejznámější a nejpoužívanější mořská řasa, není příliš aromatická, proto se doporučuje její konzumace pro začátečníky, kterým rybí aroma není úplně vlastní. Používá se při přípravě sushi, mnozí z nás ji již okusili, chutná skvěle!

Dulse – fialová řasa s ostrou chutí. Bývá přirostlá ke kamenům v severním Atlantickém a severozápadním Pacifickém oceánu, obsahuje velké množství železa a bílkovin, vhodná pro vegetariány, nemusí se namáčet, používá se k přímé spotřebě. Její chuť lze zvýraznit tím, že se nasucho opraží na pánvi, používá se jako koření do polévek nebo pomazánek.

Wakame – je jednou z nejoblíbenějších řas v asijské kuchyni, má velmi jemné aroma, je rovněž vhodná pro začátečníky. Slouží na pročištění krve a stěn střev, zbavuje tělo těžkých kovů, zlepšuje krevní tlak, revma, alergie. Stačí ji namočit na 30 minut do studené vody, pak ji lze použít přímo do salátů. Je jedna ze základních surovin do polévek miso, které mají posilující vliv na organismus.
Kombu – roste v chladných vodách, nejkvalitnější na ostrově Hokkaidó. Patří mezi řasy s nejvyšším obsahem jódu, právem se jí říká lék na štítnou žlázu, čistí střeva, je to protilék na přílišné solení, posiluje ledviny. Přidává se k luštěninám – zkracuje dobu jejich přípravy. Používá se pro zvýraznění polévek a zeleninových pokrmů

Hijiki – je červená mořská řasa rostoucí na pobřeží Japonska, Koreje a Číny. Vzhledem se podobá černému čaji, obsahuje velké množství vápníku a železa, hořčík, jód a zinek. Má příznivý vliv na kvalitu vlasů. Používá se jako součást salátů, sushi, rybích a zeleninových jídel.

Arame – sbírá se například v oblastech Japonska a Peru, obsahuje hodně vápníku a jódu. Řasu stačí opláchnout ve studené vodě, a pak ji na 20 min namočit, poté co zdvojnásobí svůj objem, ji dáme do vroucí vody. Uvařenou přidáváme do polévek, zeleninových jídel, ale i do salátů.

Agar-agar – vyrábí se z červených a hnědých řas, které jsou dnes většinou pěstovány na umělých plantážích. My jej známe jako zahušťovadlo sladkých i slaných pokrmů, používá se rovněž při redukčních dietách, neboť vyvolává pocit sytosti.