Proč je pro tělo důležitý betakaroten a s čím pomáhá?

Betakaroten je antioxidant, je to druh karotenoidu a je to také pigment, který dává ovoci a zelenině své živé barvy. V těle se přeměňuje na vitamin A, a proto je považován za provitamin A. Betakaroten se nachází v různých potravinách, včetně mrkve, sladkých brambor, špenátu, ředkviček a manga. Dostatečné množství betakarotenu v potravě je důležité pro udržení zdravé pokožky obzvlášť v letních měsících, vidění a imunitě.

mrkev beta-karoten

Víte, že 100 g čerstvé mrkve obsahuje cca 8,3 mg betakarotenu?

Recept na chutný juice z mrkve najdete například zde.

Betakaroten je také k dispozici ve formě doplňků stravy, kde hlavní složkou mohou být řasy. Mezi nejbohatší zdroje betakarotenů patří řasy z čeledi Dunaliellaceae, zejména druhy Dunaliella salina a Dunaliella bardawil. Tyto druhy řas jsou schopné produkce velkého množství betakarotenů jako součást své obrany proti nadměrnému slunečnímu záření.

Další řasy, které jsou dobrým zdrojem betakarotenů, jsou například řasy Spirulina a Chlorella.

chlorella

Víte, že betakaroten podporuje tvorbu melaninu, což je pigment, který dodává kůži barvu a chrání ji před slunečním zářením?

To může pomoci snížit riziko spálení a dalších poškození kůže způsobených nadměrným slunečním zářením. Je však důležité si uvědomit, že betakaroten nenahrazuje použití ochranných prostředků proti slunečnímu záření. Měl by být používán jako součást celkového režimu péče o kůži. Vhodné opalovací krémy mají vysoký ochranný faktor a mohou také obsahovat betakaroteny.

Nicméně, nadměrné užívání betakarotenu může vést ke karotenemii, při níž se kůže zbarví na žluto-oranžovou kvůli akumulaci pigmentu v těle. Doporučená denní dávka betakarotenu se může lišit v závislosti na věku, pohlaví, zdravotním stavu a dalších faktorech.

Obecně se však dospělým osobám doporučuje konzumovat asi 3-6 miligramů betakarotenu denně.

Autor: Ing. Ivana Kabelková
výživový poradce, Bylinná lékárna Říčany


Produkty s obsahem betakarotenu z naší nabídky

viridian-beta-karoten-90-kapsli

Viridian Beta Carotene 90 kapslí

Doplněk obsahující přírodní formy karotenoidů získaných z řasy Dunaliella Salina. Obsahuje beta karoten, který je v těle přirozenou formou transformován na vitamín A. Je vhodný například pro jedince, kteří hledaní silný antioxidant či potřebují podpořit zdraví svého zraku a pokožky.
 

Koupit u nás na e-shopu

ekolife-natura-algae-chlorella-organic-bio-rasa-chlorella

Ekolife Natura BIO řasa chlorella 240 tablet 

Chlorella je nejlepším zdrojem chlorofylu, jaký existuje. Dále obsahuje mnoho vitamínů – B, C, E a beta karotenu, který je jednou z nejsilnějších přírodních látek v oblasti detoxikace, a všechny hlavní minerály – vápník, draslík, železo, hořčík a další, které je v tomto množství jen velmi obtížné získat z běžné stravy.

Koupit u nás na e-shopu