Červen - čas na očistu tenkého střeva

Červen symbolizuje příchod léta, krásných dlouhých teplých dní a krátkých voňavých nocí. Smích a radost naplňuje v tomto období naše životy. Jsme plni očekávání z příchozích prosluněných dní, sníme a plánujeme, jak strávíme léto. V červnu je nejvíce ohroženo tenké střevo, které nese podle tradiční čínské medicíny symboliku ohně. Tenkým střevem přijímáme potřebné živiny do těla a je tedy jakousi vstupní branou pro vstřebávání výživných látek a tekutin do organismu. Je tedy velice důležité, jakou energii ve formě potravy, ale i tu duševní přijímáme. Plocha tenkého střeva je údajně stejně velká jako tenisový kurt, proto je důležité o něj pečovat kvalitní stravou a radostným duševním zdravím.

Bylinky na měsíc červen

Lnice květel

lnice

Jednou z nejlepších bylin na tenké střevo je lnice květel, málo využívaná a nedoceněná bylina. Je to velká škoda, neboť ovlivňuje činnost a funkci sliznic, což v našem případě znamená pozitivní ovlivňování tenkého střeva. Bylina rovněž pomůže při úpravě ledvin a jater, při žlučníkových potížích včetně záchvatu.

Chlorella

chlorella

Chlorella detoxikuje organismus, zvyšuje imunitu, čistí trávicí ústrojí, podporuje vylučování a funkci střev, podporuje činnost a stabilitu nervového systému, dokáže neutralizovat pH v těle, omezuje výskyt plísní, zásobuje tělo účinnými antioxidanty (betakaroten, vitamín B), stimuluje optimální hladinu cholesterolu, podporuje regeneraci jaterní tkáně, napomáhá v prevenci proti nádorovým onemocněním, aktivně se účastní krvetvorby.

Slzovka obecná

slzovka

Slzovka je neprávem zapomenutá bylina. Čistí tělo. Svými detoxikačními účinky a příznivým působením na játra a střeva (pomáhá i při průjmech) zlepšuje například kožní problémy včetně nečisté pleti. Podporuje funkci sleziny, pomáhá při trávení (zejména tuků) a žaludečních potížích. Udržuje v kondici klouby, svaly, pozitivně působí na revma, artrózu, otoky. Je výborná na odhlenění, při virózách a na záněty průdušek či plic (doporučují se dvě lžíce vařené slzovky denně po dobu dvou týdnů). Pomáhá při zánětech močového měchýře, je močopudná. Příznivě působí na hladinu cholesterolu.