Květen - čas na očistu srdce

Květen je měsíc lásky, příroda je krásně rozkvetlá a plná života. Dynamika nabírá svého vrcholu.  Je to doba, kdy vše v přírodě láká svojí krásou a svěžestí jak zvířata, lidi, tak i všeobjímající energii. Dny se pomalu, ale jistě prodlužují, jsou čím dál tím víc teplejší, máme větší potřebu trávit čas venku, setkávat se s lidmi, chodit do společnosti a vše směřovat k radosti ze života. Radost, snění, bezstarostnost jsou emoce, které podle čínské medicíny přísluší elementu ohně. V květnu je nejvíce oslabeno srdce, kterému právě element ohně náleží. Květen měsícem lásky, která živí naše srdce. Je nesmírně důležité pěstovat v sobě energii lásky a předávat ji bezpodmínečně dál.

Bylinky na měsíc květen

Jinan dvoulaločný

ginkgo-5136230_1920

Víc ho známe pod názvem ginkgo biloba, patří vývojově k nejstarším stromům naší planety. Jinan rozšiřuje cévy, a to zvláště v hlavě, proto je vynikajícím prostředkem proti náhlým příhodám mozkovým či infarktu myokardu. Úspěchy slaví také při náhle vzniklé hluchotě, poruchách paměti, závratích, otocích mozku a Alzheimerově chorobě.

Srdečník obecný

leonurus-cardiaca-1474948_1920

Působí jako přírodní kardiotonikum. Srdečník je bylina se silnými účinky, obsahuje třísloviny, hořčiny, alkaloidy i flavonoidy. Jak napovídá jeho český i latinský název, dokáže ovlivňovat srdeční činnost. Lidové léčitelství doporučuje srdečník na bušení srdce nervového původu, mírně snižuje krevní tlak a působí sedativně. Zabírá také při stavech úzkosti.

Rozmarýn lékařský

Rozmarýn je výjimečný v tom, že jako jedna z mála bylinek zvyšuje krevní tlak. Dále uklidňuje a mírní nervové vyčerpání. Výborně zvyšuje koncentraci. Zlepšuje krevní oběh, odstraňuje pocit chladu v končetinách, tonizuje cévy, nervovou soustavu a celkově posiluje. Používá se pro snížení bolesti nebo na revma a dnu. Sportovci jej mohou vyzkoušet na bolesti svalů a lidé v pokročilém věku zase na artritidu.

Hloh obecný

Arctostaphylos-uva-ursi

Je naše původní bylina, která posílí srdce a snižuje tlak. Pozor, může posilovat účinky léků na srdce. Hloh reguluje krevní tlak, zlepšuje činnost srdečního svalu, upravuje srdeční arytmii, zlepšuje průchodnost cév, zabraňuje kornatění tepen, napomáhá regulovat krevní oběh, léčí poruchy prokrvování, příznivě působí při léčbě ledvinových a močových kamenů