Jak se vyrovnat s příchodem jara?

Jaro je mým nejoblíbenějším ročním obdobím. Přestávám se choulit do vysokých límců, za které mi ta zima vždycky nějak zaleze a nedočkavě kolem vyhlížím zelenou. Příroda tuhle změnu zvládá celkem hladce, pro lidi ale bývá náročná. V případě přechodu ze zimy na jaro to platí dvojnásob.
Než jsem před 15 lety přičichla k ajurvédě, jarní odlehčení šlo trochu mimo mě. Ajurvéda mi ale trpělivě všechno vysvětlila a mě to začalo dávat smysl.
 
Přizpůsobení stravy a životních návyků totiž není jen nějaká sexy dieta. Je to nutnost. Pokud se totiž nepřizpůsobíme změnám, časem nás to dožene. Většinou v podobě drobných zdravotních problémů, které se čas od času objeví, zmizí, objeví… a po letech “nečekaně” vybublají v chronický či jiný vážný problém. Takže mi přijde lepší přírodu poslechnout a naskočit na stejnou vlnu, než tlačit hlavou proti zdi ????.
 
Ajurvéda nazývá brzké jaro obdobím bahna a také hlenu. V nerovnováze je dóša Kapha. Když se mi nepovede najet na jarní změnu včas, tělo mi to dá znát právě hojným hlenem v plicích a dutinách. Pamatuji si, že před lety má neochota udělat pár změn v životosprávě byla těžce vykoupena vlekoucím se kašlem až do letních prázdnin. Mírnější projevy nerovnováhy pak zná každý - je to ta známá jarní únava, tíha končetin, přibývání na váze nebo těžkosti v zažívání. 
 
koření pro jarní očistu

Jak si rovnám došu Kaphu právě na jaře? 

Ráno sesbírám poslední silnou vůli, která mi po zimě zbyla, a vstanu o 20 minut dřív. 5 minut se věnuji dechový cvičením, pak tělo protáhnu několika jógovými ásanami.  Načež na mě skočí děti a je po cvičení:)
Jdu celé rodině připravit teplou vodu, do které nastrouhám čerstvý zázvor. Dětem dám samozřejmě jen mini špetku zázvoru a dochutím trochou medu.
 
Jako první snídáme ovoce. Teď na jaře, kdy to v dětských kolektivech kašle a hrčí (to je ten přebytečný hlen) krátce podusím ovoce se skořicí, hřebíčkem a badyánem, což je super protivirová trojka. Po ovoci je čas na teplou kaši s ořechy a dalším kořením. Během snídaně ještě pobíhám kolem rodiny s vitamínem D, céčkem a zinkem.
 
Přirozeně začnu mít na jaře menší hlad a chuť na těžká jídla. Což ale neznamená, že bych se měla pustit hned do salátu. Nejlepší je zelená zeleninka, jako kapusta, špenát, pórek, brokolice. Pěkně mírně orestovaná na troše ghí a koření. Díky koření a bylinkám můžu mít zeleninu pokaždé na jiný způsob. A navíc má očistný a vyrovnávající efekt. Pomůže mi z jídla dostat maximum živin a operuje trávení.

Na jaře můžete zkusit tuto směs.

Na suché pánvi opražím lžíci koriandrových semen, fenyklu, kmínu, žluté hořčice a 1/2 lžičky mleté kurkumy a zázvoru. Poté v hmoždíři mírně rozdrtím a mám voňavou směs, kterou skladuji v kořence, dokud se nevypotřebuje (ne moc dlouho:). Použití na zeleninu, luštěninu i rýži.
 
Jakmile se oteplí a začnou ze země vykukovat první zelené byliny, je ten správný čas se na ně vrhnout. Na chalupě sbírám bršlici a buď ji žvýkám za chůze nebo i dětem přimíchám do salátu. Chutná jako petrželka. Mladá kopřiva je známá svým účinkem na čistění jater, to samé platí pro mladé lístky pampelišky. A jakmile jsou venku i tymián s rozmarýnem, hojně je přidávám jak do zeleniny tak na maso.

A když by se vám nepodařilo vyrovnat se s příchodem jara a nějaká ta viróza přece jen přišla, nepodceňujte to. Zalezte co nejdříve do postele. Inhalujte. Mořskou sůl, bylinky (já mám ráda smil) nebo nějaký éterický olej (eukalyptu, jehličnany,…).
Přeji Vám krásné a zdravé jaro a pokud by vás zajímalo více ze světa koření, bylinek a ajurvédy, mrkněte na můj blog www.foodmood.cz

ayurveda

Everest Ayurveda

Everest Ayurveda s.r.o. je česko-slovensko-nepálská společnost, která v souladu s indickou tradicí šíří hlubší povědomí o ájurvédském lékařství, zdravém způsobu života, užívání himálajských bylin a vnitřním rozměru člověka. V České republice a na Slovensku byla společnost založena v roce 2004 ve spolupráci s nepálským ájurvédským lékařem Dr. Ka Dev Jha.

Předmětem výroby, dovozu a velkoobchodní činnosti společnosti jsou tradiční ájurvédské přípravky z Nepálu a Indie. Everest Ayurveda s.r.o. má své sídlo v České republice s centrálou v Praze, firemní pobočkou na Slovensku se sídlem v Bratislavě a výrobu bylinných přípravků v Nepálu se sídlem v Káthmándú.

Everest Ayurveda na našem e-shopu

Mgr. Alena Pelcová