Proč se neobejdete bez bílkovin?

Pokud se snažíte budovat svalovou hmotu nebo naopak redukovat hmotnost, bez bílkovin to prostě nejde. Rádi vám pomůžeme stanovit správné množství bílkovin na den, ale také doporučíme vhodný druh proteinu.

PROTEINY

V první řadě je důležité si uvědomit, že proteiny jsou ŽIVINY, které vážou energii a jsou součástí potravin v individuálních poměrech. Jde o bílkoviny, které přijímáme ze stravy nebo formou doplňků stravy, a to nejčastěji v sypké směsi, která je ochucena aromatickou látkou nebo příchutí

Pokud se snažíte budovat svalovou hmotu nebo naopak redukovat hmotnost, bez bílkovin to prostě nejde

  • Je důležité znát množství přijatých bílkovin a čas během dne, kdy si na proteinu pochutnáte? Ano, je.
  • Je také důležité vědět kolik bílkovin v gramech je dobré denně přijímat, tak aby se pokryly adekvátně potřeby metabolismu? Ano, je.

Důležitá je taky základní orientace v druzích nabízených proteinů, které se běžně nabízí v obchodní síti a na e-shopech.

Rádi vám pomůžeme stanovit správné množství bílkovin na den, ale také doporučíme vhodný druh proteinu.

Zajímejte se o složení proteinu. V proteinu by rozhodně neměly být žádné náhražky. Protein by neměl obsahovat zbytečně mnoho umělých sladidel a barviv. Pokud vybíráte protein, měli byste si kontrolovat z jakých zdrojů bílkovin pochází. Jestli je to syrovátkový protein, sójový protein, hrachový protein, rýžový protein, kozí atd.

Trendy v proteinech?

  • Nativní protein, je takový, kde je mléko určeno k jeho výrobě a nebylo denaturováno a nejedná se tak o odpad ze sýrařského průmyslu. Takto vyráběný protein zachovává plně svoji nutriční hodnotu včetně vitaminů rozpustných v tucích.
  • Bramborový proteinvysokou biologickou dostupnost pro lidský metabolismus. Svým aminokyselinovým skóre se srovnává s vaječným nebo mléčným proteinem. Jedná se o přírodní zdroj bílkovin, který je vhodný jak pro vegany, tak i pro vegetariány.
  • Konopný protein je další dnes často vyhledávaný protein pro svoji výbornou biologickou dostupnost. Navíc vyniká tím, že obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 3, 6 a 9.

Rostlinné proteiny jsou vhodnou alternativou při laktózové intoleranci nebo alergii na mléčnou bílkovinu.

Váš pomocník pro správnou volbu proteinu, je vaše Bylinná lékárna v Říčanech.

9367_myotec-royal-protein-2kg-cokolada

Myotec Royal Protein 2kg čokoláda

Základ tvoří výběrová směs bílkovin v garantovaném poměru 1:1 (nedenaturovaný syrovátkový proteinový koncentrát : nativní mléčný proteinový koncentrát). Royal Protein je obohacen o aditivum vitamínu D3 (25 % RHP) v každé dávce. Použité zdroje bílkovin pochází z lokální rakouské a německé produkce s nejvyššími standardy kvality a garancí jasného původu. Produkt je GMO free, rBGH (rBST) free a bez obsahu umělých sladidel. 

Koupit u nás na e-shopu

9742_sunwarrior-protein-blend-bio-750g-vanilka--hrachovy--konopny-a--goji

Sunwarrior Protein Blend BIO 750g vanilka (Hrachový, konopný a goji)

Přírodní proteinový nápoj ((Hrachový, konopný a goji) od společnosti Sunwarrior, je ideální nejen pro sportovce, kulturisty, vegany a vitariány, ale i pro ty, kteří chtějí zhubnout a cítit se fit. Díky šetrnému zpracování při nízkých teplotách dosahuje až 98% využitelnosti v těle. Má hypoalergenní složení bez živočišných proteinů, sóji, lepku a laktózy a nezatěžuje tak organismus. 

Koupit u nás na e-shopu

 

Autor: Ing. Ivana Kabelková,
výživový poradce, Bylinná lékárna Říčany