Hořčiny - amara a trávení

Možná zapomenuté téma, ale u nás v Bylinné lékárně se k němu vracíme velice často. Již naši předkové věděli, že po jídle je dobré dát si digestiv, naše maminky nás to neučily, ale od tatínků a dědů jsme mohli okoukat, že takový fernet či myslivecká byli běžným zakončením dobrého oběda či večeře a plnili velice dobře svou funkci. Bylinné likéry podpořily trávení a doplnily sníženou hladinu trávicích enzymů. Maminky a babičky používaly švédské kapky, popřípadě mátové žaludeční.

BR0421Fweb

Společně vlastně používali hořčiny v oblíbené podobě, které přispívaly k dobrému trávení. Hořčiny mají tu vlastnost, že podporují tvorbu slin, což je potřeba k nastartování zdravého trávicího procesu, zlepšují tvorbu trávicích enzymů a zvyšují produkci žaludeční kyseliny, která se nám s přibývajícím věkem snižuje.  Působí při chronických gastritidách, některé hořké byliny jsou s oblibou používány ke zlepšení činnosti jater a žlučníku. Bylinky se většinou užívají v čajových směsích nebo v tinkturách, neboť taková zeměžluč či pelyněk nejsou úplně chuťově oblíbené byliny, naopak velice vhodně je doplňuje příjemná chuť heřmánku či máty.

BR0421Eweb

Koupit na našem e-shopu

Mezi oblíbené bylinky, které podporují trávení a zažívání patří kořen pampelišky, benedikt lékařský, pýr plazivý, vachta trojlistá, hořec, či fenykl. Naši zákazníci u nás najdou jak dříve používané švédské kapky, tak mátové žaludeční! Novodobým dědečkům a babičkám bychom doporučili sirup Galaxier, který obsahuje extrakt z artyčoku, pampelišky, hořce, kurkumy, řebříčku, zázvoru, fenyklu a dalších bylin, dobře nahradí zapomenuté digestivy a hlavně, upraví špatné zažívání.

Na závěr bych ráda ještě zmínila zkušenost s pitím kávy, která s dnešním tématem zažívání souvisí a trápí mnohé z nás. Problém se týká nepříjemného pocitu a překyselení. Řešení jsme našli v podobě Ganocoffee, která spojuje kvalitní kávu a houbu reishi. Káva Ganocoffe neutralizuje v organismu nahromaděnou kyselost a zabraňuje pálení žáhy. Přijďte vyzkoušet!
 
Za Bylinnou lékárnu v Říčanech

Jana Borovičková