Duben - čas na očistu jater

Duben znamená pro přírodu ohromné změny. Většina stromů a keřů začíná pučet a vyhání nové výhonky, ze země vyrážejí svěží rostlinky. V zahradách rozkvétají jabloně a meruňky. Jaké bylinky nám pomohou s očistou jater, která je v tomto období žádoucí?

V dubnu však přilétají i první ptáci, probouzejí se ježci, vylézají ještěrky a hadi. Energie jara se probouzí ve své maximální síle. Stejně jak v březnu je toto období, co se týče růstu a síly energie,nejdynamičtějším obdobím roku. Stačí je pozorovat přírodu, jak rychle (často i během jednoho dne) se na stromech objevují pupence a najednou tam jsou už i lístečky. Inspirujme se přírodou a najdeme tam veškeré návody a moudrosti.

Bylinky na měsíc duben

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský

Pomáhá čistit játra, doporučuje se při zánětech, cirhóze, předchází vniku žlučových kamenů, podporuje regeneraci jater, ale i cév a křečových žil, onemocnění žlučníku, sleziny nebo dvanácterníku. Pomáhá k regeneraci po chemoterapiích.

Hezkou a vtipnou reportáž o něm najdete na iVysílání ČT.

Šalvěj lékařská

Šalvěj lékařská

Působí příznivě při onemocnění jater. Její antibiotické účinky mají dobrý vliv na léčení zánětů v těle. Pomáhá proti nočnímu pocení, pročišťuje krev, odhleňuje, pomáhá při bolestech v krku a zánětech v dutině ústní, posiluje celé tělo, odstraňuje nadýmání.

Chcete ji sami pěstovat či si z ní vyrobit sirup? Poradí vám v článku na iprima.cz

Benedikt lékařský

Benedikt je málo známá, ale přesto výborná léčivka, příznivě působí na žlučník, játra, žaludek. Zlepšuje trávení, podporuje tvorbu a vylučování žluče, povzbuzuje chuť k jídlu, působí močopudně. Dále se může pyšnit antivirovými, antibakteriálními a celkově dezinfekčními účinky.

Další informace na Wikipedia.

Vachta trojlistá

Příznivě působí na žaludeční slabosti, používá se při trávicích potížích, nechutenství, žaludečním kataru, povzbuzuje činnost žlučníku.

Více informací a recepty v seriálu Kouzelné bylinky.

Pýr plazivý

pyr-plazivy

Pýr je znám jako běžný a úporný plevel. Když už ho ale utrhnete, nezbavujte se ho! Méně známé, přesto generacemi využívané, jsou účinky jeho oddenku na zdraví. Regeneruje játra i trávení, pomáhá při alergii i revmatismu. Má značné močopudnosti a tím schopností čistit organismus. To ho předurčuje také na podpůrnou léčbu při dně a revmatismu.

Přehled pro vás připravila

Jana Borovičková
Bylinná lékárna Říčany