Co vše má na svědomí hořčík?

Hořčík je důležitým prvkem pro biologické systémy, včetně rostlin a živočichů. Je nezbytný pro správnou funkci mnoha enzymů a hraje klíčovou roli v metabolismu energie a syntéze DNA.

horcik_potraviny

Něco málo o hořčíku.

Hořčík se uplatňuje jako přísada v potravinářském průmyslu. Ve formě doplňků stravy je často užíván jako přírodní prostředek k udržení zdraví svalů a nervového systému. Hořčík hraje důležitou úlohu v letních měsících, kdy se často zvyšuje pocení kvůli teplu a fyzické aktivitě. Při nadměrném pocení může dojít k větší ztrátě minerálů včetně hořčíku. Proto je důležité zajistit jeho dostatečný přísun prostřednictvím vhodného pitného režimu, stravy nebo doplňků stravy.

Jak poznáme, že ho má naše tělo nedostatek?

Nedostatek hořčíku poznáme lehce, a to nejčastěji křečí ve svalech, nervovým podrážděním, ospalostí, únavou, také se projeví na oslabení imunity, vliv má na srdeční rytmus, aj.

V přírodě se hořčík nachází zejména ve formě různých minerálů, jako je hořčíkový karbonát (dolomit) a hořčíkový silikát (olivín). Hořčík je také hojně přítomen v mořské vodě a minerálních vodách (Magnezia). Víme, že pestrá strava je základem výživy člověka, a tak i samotný hořčík se nejlépe přijímá přirozeně z potravin.

horcik_orechy

Které potraviny vážou tento prvek ve zdroji?

Nachází se v luštěninách, semenech, celozrnném pečivu, mořských plodech, rybách a významně ho obsahují také ořechy, avokádo, banány, aj.
Vhodné doplňky stravy s hořčíkem jsou v biologicky dostupných formách jako je malát, glycinát a taurát a jsou bez zbytečné chemie. Právě forma hořčíku v doplňcích stravy rozhoduje o využitelnosti a biologické dostupnosti pro správnou výživu člověka.

Mohu se hořčíkem předávkovat?

Mějte na mysli, že nadměrný příjem hořčíku z potravy nebo doplňků stravy může mít vedlejší účinky. Je proto důležité dodržovat doporučené denní dávky, které jsou uvedeny na doplňcích stravy a konzultovat s odborníkem před zahájením užívání. 

Obecně se dospělým osobám doporučuje konzumovat cca 375 miligramů hořčíku denně.

Autor: Ing. Ivana Kabelková,
výživový poradce, Bylinná lékárna Říčany

Ty nejlepší produkty s obsahem hořčíku z naší nabídky

4489-1_puhdistamo-triple-magnesium-120-kapsli--horcik

Denní - Puhdistamo Triple Magnesium 120 kapslí

Hlavním benefitem doplňku Tripple Magnesium je však použití hned tří forem hořčíku. To je zdaleka nejefektivnější cesta z hlediska využitelnosti tělem – zatímco jedné látky se do těla vstřebá určité procento, u tří rozdílných látek se tato hodnota násobí. Kombinace chelátových vazeb + tří forem hořčíku tak dávají dohromady skutečně ultimátní přírodní zdroj hořčíku.
 

Koupit u nás na e-shopu

 

4495-1_puhdistamo-night-magnesium-120-kapsli--horcik

Noční - Puhdistamo Night Magnesium 120 kapslí

Night Magnesium je výjimečný doplněk určený pro podporu spánku. Obsahuje celkem čtyři účinné složky se synergním působením zaměřeným na oblast kvality spánku, potlačení stresu a uvolnění napětí. Užití takového počtu podobně zaměřených látek je v doplňku stravy unikátem.
 

Koupit u nás na e-shopu

10087_viridian-high-potency-magnesium-with-b6-120-kapsli

Silný - Viridian High Potency Magnesium with B6 120 kapslí

High Potency Magnesium nyní s přidaným vitamínem B6! High Potency Magnesium obsahuje v jedné kapsli vysokou dávku hořčíku (300 mg = 80 % doporučené denní dávky) složenou ze tří forem – bisglycinátu hořečnatého, citrátu hořečnatého a oxidu hořečnatého. Tyto tři formy dohromady dávají velice efektivní synergní směs dobře využitelnou pro tělo. Doplněk je nyní posílen o vitamín B6, který zlepšuje vstřebání hořčíku na molekulární úrovni.
 

Koupit u nás na e-shopu