Betakaroten: Význam a výskyt v potravinách

Betakaroten je karotenoidní pigment, který je součástí rostlin a je zodpovědný za jejich charakteristickou oranžovou a žlutou barvu. Je to také prekurzor pro vitamín A, což znamená, že tělo může betakaroten přeměnit na vitamín A, který je nezbytný pro správné fungování našeho těla.

IMG_1445

 Funkce betakarotenu:

  1. Antioxidační vlastnosti: Znamená to, že pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které mohou poškozovat buňky a přispívat k vývoji různých onemocnění.
  2. Podpora zraku: Vitamín A, který vzniká z betakarotenu, je nezbytný pro správné fungování zraku. Pomáhá udržovat zdravou rohovku (vnější vrstvu oka) a je klíčový pro vidění za šeru.
  3. Imunitní systém: Betakaroten má také pozitivní vliv na imunitní systém. Podporuje tvorbu bílých krvinek, které bojují proti infekcím a nemocem.
  4. Zdravá Kůže: Betakaroten může přispět k zdravé pokožce tím, že ji chrání před slunečním zářením, podporuje regeneraci buněk.

Potraviny bohaté na betakaroten:

  1. Mrkev
  2. Sladké brambory
  3. Špenát a listová zelenina
  4. Brokolice
  5. Dýně a žluté tykve
  6. Mango a papája

Řasa Dunaliella salina

Dunaliella salina je sladkovodní mikrořasa, která je známá svou schopností přežít v extrémních podmínkách, jako je vysoká salinita a intenzivní sluneční záření. Obsahuje širokou škálu živin.

AdobeStock_531301065

  1. Betakaroten: Dunaliella salina je známá svým vysokým obsahem betakarotenu, což je provitamín A. Betakaroten je důležitý pro zdraví očí, kůže a imunitního systému. Tato řasa může obsahovat až 14% suché hmotnosti ve formě betakarotenu, což je mnohem více než jakýkoli jiný známý zdroj.
  2. Další karotenoidy: Kromě betakarotenu obsahuje Dunaliella salina také další karotenoidy, jako je alfa-karoten, lutein, zeaxantin a kryptoxantin. Tyto látky mají také antioxidantní vlastnosti a jsou důležité pro celkové zdraví a ochranu buněk před jejich poškozením.
  3. Minerály: Dunaliella salina obsahuje různé minerály, jako je železo, hořčík, zinek, mangan a další stopové prvky. Tyto minerály jsou důležité pro správné fungování těla a mohou pomoci podpořit zdraví a vitalitu.
  4. Vitamíny: Tato řasa obsahuje také různé vitamíny, včetně vitamínu B12, vitamínu C, vitamínu E a dalších vitamínů skupiny B. Tyto vitamíny jsou nezbytné pro mnoho biochemických procesů v těle a podporují celkové zdraví.
  5. Proteiny a aminokyseliny: Dunaliella salina obsahuje také bílkoviny a esenciální aminokyseliny, což jsou stavební bloky proteinů, obzvláště vhodné pro vegany.
  6. Antioxidanty: Kromě karotenoidů obsahuje Dunaliella salina také další antioxidanty, jako jsou flavonoidy a polyfenoly, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály.

Závěr

Dunaliella salina je tedy velmi bohatým zdrojem živin, pro lidský organismus. Je to vynikající doplněk stravy pro ty, kteří hledají přírodní zdroje betakarotenu, antioxidantů, minerálů, vitamínů a dalších živin pro podporu svého zdraví a vitality.

PRODUKTY Z NAŠÍ NABÍDKY S OBSAHEM ŘASY DUNALIELLA SALINA
viridian-beta-karoten-90-kapsli

Viridian Beta Carotene 90 kapslí

Doplněk obsahující přírodní formy karotenoidů získaných z řasy Dunaliella Salina. Obsahuje beta karoten, který je v těle přirozenou formou transformován na vitamín A.
 

Koupit u nás na e-shopu

4414-1_viridian-beta-carotene-30-kapsli--beta-karoten

Viridian Beta Carotene 30 kapslí

Doplněk obsahující přírodní formy karotenoidů získaných z řasy Dunaliella Salina. Obsahuje beta karoten, který je v těle přirozenou formou transformován na vitamín A.
 

Koupit u nás na e-shopu