Alergie očima Ajurvédy

Velice často se v tomto období setkáváme se zákazníky, kteří řeší alergické problémy různého druhu a rozsahu. Pojďme se na tuto problematiku podívat očima ajurvédy, která pomocí bylinek nabízí řešení na každoročně se opakující problémy pomocí bylin a elixírů, abychom si konečně mohli užít procházky jarní či letní přírodou bez obtěžujícího kýchání, kašle či nateklých očí.

Ajurvéda vnímá alergické projevy jako následek znečištěného a zahleněného organismu. K takovému stavu se můžeme dopracovat svým přístupem k životu, nesprávnými stravovacími návyky, a rovněž potlačenými či negativními emocemi. Ajurvéda nabízí řešení založené na bylinách a očistných kúrách.

Snímek obrazovky 2022-08-06 v 8.29.28

Ajurvéda dělí lidské bytosti na základě biologických energií, neboli dóš – váta, pitta a kapha, ke kterým se váží psychosomatické projevy. Například člověk, u něhož převažuje kapha bude více předurčen k intoleranci mléčných výrobků. Ten, u kterého převládá pitta, bude citlivě reagovat na kořeněná jídla.

Alergické projevy nás většinou zaskočí ve chvíli, kdy jsme oslabení po zimě, zahlenění, máme znečištěný organismus, zpomalené trávení, oslabenou imunitu. Značný vliv zde mají rovněž emocionální vlivy, projevy strachu a úzkosti, které vnímáme disharmonií vnitřních orgánů, většinou střev, jater a žlučníku. Navenek se tyto problémy ukazují v podobě alergických projevů, ekzémů, pálením očí, dušností a zahleněním, nadýmáním, někdy i dráždivým tračníkem.

Snímek obrazovky 2022-08-06 v 8.30.59

Ayurvédské produkty na e-shopu

Proto se Ajurvéda zaměřuje na očistu důležitých orgánů, řeší podrážděnou sliznici tlustého střeva a regeneraci střevní mikroflóry a poté pomocí bylinných směsí řeší daný problém. Nám se na očistu tlustého střeva a obnovení střevní mikroflóry osvědčil ajurvédský elixír Purishaprash a pro zprůchodnění dýchacích cest Pranaprash. Na alergické projevy používáme bylinné směsi Karavi a Dalchini. Dalchini více působí na uvolnění dýchacích cest a zklidňuje nosní dutinu při alergických rýmách. Při podrážděnosti nosní sliznice používejte nejdříve jeden měsíc kombinaci bylinného čaje Dalchini a elixíru Pranaprash. Doporučené dávkování čaje je 2-3 šálky denně, elixír 1 čajovou lžičku (tj. 5g/lžička) také 2 – 3x denně.

Úplně nejlepším řešením by bylo uvařit si čaj do termosky a vyrazit do přírody na delší procházku. Tak pojďme, já už se také těším!
 
Za Bylinnou lékárnu v Říčanech
 
Jana Borovičková