Září - čas na očistu slinivky

V září dochází ke zklidnění přírody i nás samotných, přichází doba zamyšlení. V tuto dobu je nejvíce ohrožena slezina a slinivka. Slezina souvisí s naší vitalitou a chuti do života a je úzce provázaná se slinivkou, která je důležitým prvkem nejen v trávení, ale má na starosti také všechny sliznice. Symbolizuje lásku, se kterou máme přistupovat k životu. Pojďme tedy otevřít svá srdce, dovolme se mít rádi a předávejme lásku dál.

Bylinky pro měsíc září

Přeslička rolní

horsetail-4246312_1920

Přeslička je bohatá na oxid křemičitý o kterém se předpokládá, že pomáhá léčit a obnovovat poškozené tkáně způsobené zánětem od pankreatitidy. Známé je i její její močopudné působení. Díky vysokému obsahu důležitého stopového prvku - křemíku - má vnitřní užívání extraktů z přesličky vliv i na pevnost našich kostí, nehtů a vlasů. 

Měsíček lékařský

marigold-2827292_1920

Rostlinolékařské studie různých extraktů z měsíčku lékařského vykazují protizánětlivé, anti-virové a anti-genotoxické terapeutické vlastnosti. V roce 2006, španělští vědci ukázali, že extrakt z měsíčku má účinky, které by mohly potenciálně zabraňovat šíření nádorových buněk v rozpětí od 70-100% při testování na celé řadě lidských a myších nádorových buněčných linií, včetně pankreatických nádorových buněk. To znamená, že tato bylina má cytotoxické vlastnosti nádorových buněk, a že měsíček může vyvolat aktivaci lymfocytů. Pokud je pankreatitida způsobena vysokým příjmem alkoholu, aplikace masti z měsíčku může pomoci zabránit dehydrataci.

Hořec Clusiův

gentian-2292333_1920

Tato bylinka se osvědčila jako jeden z nejlepších v podpoře zdraví slinivky. Kořeny hořce mohou stimulovat slinivku, žlučník a sliznici žaludku na zvýšení sekrece pankreatických enzymů, žluči, žaludečních kyselin a trávicích šťáv.

Smetánka lékařská

Má všestranné využití, je považována za účinnou při léčbě proti agresivním a odolným pankreatickým nádorovým buňkám, používá se při zánětu jater, při diabetu, chronické únavě, čistí žaludek, zlepšuje trávení. Čaj vyrobený z pampelišky je také známý při čištění střev a pomůže zotavit a léčit poškozené pankreatické tkáně.