Srpen - čas na očistu sleziny

Sluníčko, teplé až horké letní dny, relax, dovolené, teplé a voňavé večery, posezení s přáteli, pohyb venku, vrchol léta, tím vším by se dal popsat nádherný měsíc srpen. Pomalu také začíná období sklizně a hojnosti, dary přírody jsou nám plně k dispozici. Stále ještě vládne element ohně, který bude postupně přecházet do elementu země. Stejně tak jako v červenci, i v měsíci srpnu není nejohroženější jeden orgán, ale celý systém a tím je termoregulace našich těl.

Bylinky na měsíc srpen

Čekanka obecná

chicory-4708744_1920

Čistí krev, játra, slezinu i ledviny. Užívá se jako složka bylinných čajů na nemoci jater a žlučníku a na mírné bolesti při žlučových a ledvinových kamenech. Je mírně močopudná a trochu projímá, zároveň vyplavuje z organismu přebytečnou žluč, při otravách jater působí jako protijed. Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje činnost celé trávicí soustavy a používá se též jako doplněk do čajových směsí při cukrovce. Doporučuje se i lidem, kteří mají velmi citlivý žaludek nebo trpí žaludečními vředy. V období po první světové válce se z čekanky vyráběla náhrada kávy, dobře známá i u nás pod názvem cikorka.

Pazvonek Dangšen

Kořen je vůní i barvou podobný kořenu ženšenu. Proto je někdy poněkud nepřesně označován jako "ženšen pro chudé". Pozitivně působí na střeva, ledviny a slezinu. Zvyšuje počet červených a snižuje množství bílých krvinek. Užívá se i při chudokrevnosti, slabosti, nechutenství, zvyšuje imunitu a celkovou odolnost organismu,.stimuluje funkci sleziny a pomáhá ji zharmonizovat.

Třapatka nachová - Echinacea

echinacea-purpurea-4526342_1920

Třapatka podporuje činnost sleziny a posiluje imunitu. Jako přírodní antibiotikum pomáhá třapatka ničit bakterie i viry v organismu. Výrazně stimuluje buňky imunitního systému a podporuje tvorbu přirozených protivirových látek. Nejúčinnější je užívat echinaceu hned při prvních příznacích onemocnění , výrazně pak snižuje trvání nemoci a nepříjemné příznaky jako bolest, kašel a zvýšenou teplotu. Echinacea by však nikdy neměla být podávána dlouhodobě.

Kopřiva dvoudomá

Čistí krev, působí proti anémii, svědčí srdíčku a cévnímu systému, proplachuje ledviny, vyplavuje soli, ledvinový písek i ledvinové kamínky. Dále podporuje krvetvorbu, imunitní systém, pomáhá při revmatismu, dně, kožních potížích (ekzémy, lupénka, alergie, akné)

Puškvorec obecný

Obnovuje trávení, posiluje žaludek a slezinu. Posiluje jang sleziny a ledvin, čchi žaludku, zprůchodňuje játra a rozhýbává střeva. Používá při všeobecné slabosti trávicích orgánů, při nadýmání žaludku a střev, jakož i při kolikách - Velmi dobře pomáhá i při onemocnění žláz a dně. Odstraňuje nechutenství, pomáhá při poškození ledvin a je dobrým prostředkem na pročištění celého těla (detoxikace, čistí krev). Puškvorec má silný a zvláštní pach a ostrou hořkou aromatickou chuť.

Ženšen

ginseng-3404958_1920

Podporuje dobrou psychickou kondici, zahání stres i úzkosti, dodává energii a zvyšuje obranyschopnost. Přispívá k vyvážení imunity, napomáhá potlačovat únavu, chrání buňky i před škodlivými volnými radikály, podporuje zlepšení paměti a koncentrace.