Prosinec - čas na očistu tlustého střeva

Prosinec je posledním měsícem roku, čeká nás předvánoční atmosféra. Období jídla, pití a hodování. Z hlediska čínské medicíny je nejvíce oslabené tlusté střevo. Je to sídlo naší imunity, místo našeho podvědomí, našich nejhlubších obav, strachů a stinných stránek.

Bylinky na měsíc prosinec

Medvědí česnek

bears-garlic-5031516_1920-2

Dezinfikuje trávicí trakt, ozdravuje střevní flóru, léčí infekční průjmy, rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak, povzbuzuje činnost srdečního svalu. Pomáhá při bolestech břicha, nadýmání.

Černucha setá

nigella-846206_1920-2

Zlepšuje trávení a ničí střevní parazity, má antibakteriální, antimykotické a antiseptické účinky, snižuje krevní tlak a hladinu krevního cukru, zabraňuje zánětům, podporuje vylučování žluči a moči.

Ostružník maliník

Listy mají výrazný protiprůjmový účinek, odvar z listů je vhodné užívat při střevních a žaludečních katarech a kolikách. Podporují vylučování žluči a celkově ulehčují trávení. Nesmírnou výhodou je jemnost jejich působení, takže takový čaj můžeme podávat i malým dětem.

Ořešák královský

walnut-3563526_1920-2

Čistí zažívací trakt. Má antibakteriální účinky, výborně účinkuje i jako kloktadlo při zánětech v krku a udržuje zdravé dásně - zabraňuje paradontóze.