Nedostatek vitamínu D v zimě

Vitamin D neboli cholekalciferol je látka rozpustná v tucích. Hraje důležitou roli v udržování zdraví kostí a imunitního systému. Jeho hlavním zdrojem je sluneční světlo, které aktivuje tvorbu vitaminu D v kůži. Během zimních měsíců, zejména v oblastech se sníženým slunečním zářením, může být obtížné získat dostatečné množství vitaminu D. Pokud nefandíte mořským rybám (tuňák, losos, makrela a sleď), dále vaječným žloutkům a příkladně 1x za měsíc játrům v podobě paštiky, tak doporučuji pořídit si důmyslně vybrané doplňky stravy nejen pro dospělé, ale také pro malé děti včetně novorozenců v naší lékárně.

vitamin-2732432_1280

Doporučená denní dávka pro dospělého a děti od 1 do 18 let je 600 IU vitaminu D3, to by odpovídalo přibližně 15 mikrogramům cholekalciferolu/den.

Doporučená denní dávka pro novorozence je 400 IU. 

Nedostatek vitaminu D může mít negativní vliv na zdraví. Nízké hladiny vitaminu D byly spojeny s oslabením imunitního systému, zvýšeným rizikem osteoporózy, zvýšením rizika kardiovaskulárních onemocnění a dalšími zdravotními problémy. Proto je důležité zajistit si dostatečné množství vitaminu D, zejména během období s nižším slunečním zářením, tzn. v zimě.

Autor: Ing. Ivana Kabelková,
výživový poradce, Bylinná lékárna Říčany

 

DOPORUČUJEME

4411-1_viridian-viridikid-vitamin-d-drops-400iu-30ml

Viridian Viridikid Vitamin D Drops 400iu 30ml

Vitamín D je v dětském věku velice důležitý, k dostání jsou však obvykle jeho synteticky získané formy, které ne vždy dětský organismus ideálně přijímá.

Viridikid Viridian pochází z extraktu lišejníku, je na bázi slunečnicového oleje a je obohacený o přírodní pomerančový olej, díky kterému má příjemnou a lahodnou chuť.

Koupit u nás na e-shopu

 

9595_puhdistamo-super-vitamin-d-4000iu-60-kapsli

Puhdistamo Super Vitamin D 4000iu 60 kapslí

Potřeba vitamínu D vzrůstá zejména v zimních měsících, kdy je slunečního svitu omezené množství. Vlastnosti tohoto zdaleka nesouvisí pouze se stavem kostí a zubů, ale také s obranyschopností a psychickou kondicí. Olej z tresčích jater kromě vitamínu D3 přirozeně obsahuje také vitamín A a EPA DHA, omega-3 mastné kyseliny patřící mezi látky naprosto nezbytné pro fungování celého těla.

Koupit u nás na e-shopu

 

4477-1_ekolife-natura-liposomal-vitamin-c-500mg-100ml-pomeranc--lipozomalni-vitamin-c

Ekolife Natura Liposomal Vitamin K2 + D3 60ml

Prémiový produkt s obsahem bioaktivní formy vitamínů D (cholekalciferol) a K (menachinon MK7) ve formě originálních, tekutých lipozomů.

Produkty Ekolife Natura obsahují originální Curesupport lipozomy, které jsou ve své kategorii skutečným pojmem, tedy uznávaným originálem a to jak mezi širokou veřejností, tak mezi špičkovými profesionály. 

Koupit u nás na e-shopu