Kyselina hyaluronová: Klenot mezi molekulami pro krásu a zdraví

Kyselina hyaluronová, často označovaná jako "molekula mládí," se stala velkým tématem v oblasti krásy a zdraví. Tato molekula, přirozeně přítomná v lidském těle, má široké spektrum využití, od hydratace pokožky po podporu kloubů a očí – kyselina hyaluronová je skutečným klenotem mezi molekulami.

gelavis_darek

Historie kyseliny hyaluronové

Historie kyseliny hyaluronové sahá až do roku 1934, kdy ji poprvé izolovali Karl Meyer a John Palmer. Název "hyaluronová" vychází z řeckého slova "hyalos," což znamená sklo, a to kvůli průhlednému vzhledu této látky. Přestože byla kyselina hyaluronová původně objevena v očních tkáních, dnes je známa pro svou schopnost udržovat vlhkost a pružnost kůže.

Struktura a funkce

Kyselina hyaluronová je polysacharid, specificky glykosaminoglykan, což je dlouhý řetězec cukrů. Jedná se o složení mezibuněčné hmoty a je přítomna v různých tkáních, včetně kůže, kloubů a očí. Její schopnost vázat a udržovat vodu je základem pro mnoho jejích prospěšných účinků.

  1. Hydratace pokožky
    Kyselina hyaluronová je oblíbená v kosmetickém průmyslu pro svou schopnost udržovat vlhkost v pokožce. Svévolně ji nazýváme "hydratačním magnetem," protože je schopna vázat až 1000x svou hmotnost ve vodě. To znamená, že přispívá k hladké, hydratované a pružné pokožce, čímž redukuje jemné linky a vrásky.
  2. Podpora kloubů
    V těle se kyselina hyaluronová nachází v kloubních tekutinách, kde působí jako mazivo a tlumič nárazů. S věkem může její hladina klesat, což může vést k problémům s klouby, jako jsou bolesti a omezená pohyblivost. Suplementace kyselinou hyaluronovou může pomoci udržovat klouby pružné a snižovat nepříjemné příznaky.
  3. Oční tkáně
    Kyselina hyaluronová hraje klíčovou roli i v očních tkáních. Nachází se ve sklivci oka a podporuje jeho strukturu. Oční chirurgie, jako je chirurgie šedého zákalu nebo refraktivní chirurgie, často využívá kyselinu hyaluronovou pro své vlastnosti podpory hojení a ochrany očí.

Účinky na lidský organismus

Kyselina hyaluronová má řadu prospěšných účinků pro lidské zdraví a její využití je rozmanité.

  1. Omlazování pleti
    Přidání kyseliny hyaluronové do kosmetických produktů, jako jsou krémy a séra, může pomoci vyhladit vrásky a zlepšit celkový vzhled pleti. Dermatologové často využívají injekční metody k naplnění vrásek a obnovení objemu pleti.
  2. Kloubní zdraví
    Pro lidi trpící bolestí kloubů nebo onemocněním jako artritida může být kyselina hyaluronová přínosná. Injekce do postižených kloubů mohou snížit bolest a zlepšit pohyblivost.
  3. Podpora hojení ran
    Vzhledem k jejím regeneračním vlastnostem může kyselina hyaluronová podporovat rychlejší hojení ran a popálenin.
  4. Prevence degenerativních očních onemocnění
    Výzkum naznačuje, že kyselina hyaluronová může být užitečná při prevenci degenerativních onemocnění očí. 

Závěr

Kyselina hyaluronová je nepochybně jedním z nejvíce fascinujících prvků lidského těla, který nám nabízí mnoho výhod pro krásu a zdraví. Od hydratace pleti po podporu kloubů a očí, její význam je nezastupitelný. Je používána v kosmetických produktech, podávána v kapslích nebo aplikována injekcemi. Pomáhá udržovat pokožku, klouby a oči v dobré kondici a tím udržovat a podporovat naše zdraví.

PRODUKTY S KYSELINOU HYALURONOVOU

10269_chemport-ag-gelavis-ha-30-cps--1-mesicni-kura

Chemport AG GelaVis HA 30 cps. – 1 měsíční kúra kyseliny hyaluronové

  • 100% veganský produkt
  • Bez aditiv a umělých sladidel
  • Vhodný pro dlouhodobé užívání

Koupit u nás na e-shopu

 

9403_chemport-ag-gelavis-ha-90-cps--3-mesicni-kura-kyseliny-hyaluronove

Chemport AG GelaVis HA 90 cps. – 3 měsíční kúra kyseliny hyaluronové

  • 100% veganský produkt
  • Bez aditiv a umělých sladidel
  • Vhodný pro dlouhodobé užívání

Koupit u nás na e-shopu