Jak řešit únavu a vyčerpání?

Spánek je jeden ze základních faktorů toho, jak se cítíme během dne. Pokud se ráno probudíme a necítíme se zrovna fit, tak je někde něco špatně!

bed-945881_1280

Příčinou může být chybějící látka, kterou nazýváme serotonin, která nám hospodaří se spánkovým režimem. Serotonin je hormon, který se podílí na činnosti centrálního nervového systému a trávicího traktu jako tzv. neurotransmiter. Správná hladina této látky v těle je velmi důležitá zejména pro správný cirkadiánní rytmus, takže se po setmění serotonin přemění na melatonin, který nám umožní usnout a docílit tak dostatečné vitality.

Věděli jste, že se z tzv. tryptofanu syntetizuje serotonin? 

Ano, Serotonin je syntetizován z aminokyseliny tryptofanu ve speciálních nervových buňkách. Když je serotonin uvolněn z jedné nervové buňky, může interagovat s receptory na povrchu jiných nervových buněk a spustit různé biochemické a neurologické signály.

Tryptofan je esenciální aminokyselina, což znamená, že ji tělo nemůže samo syntetizovat a musí ji získat z potravy.

Přírodní zdroje jsou: krůtí, kuřecí, hovězí maso, ryby (losos), mléko, sýry, čočka, fazole, semínka (slunečnicová nebo lněná semínka), ořechy, avokádo, banány, aj. 

Tryptofan můžete doplnit také za pomoci kvalitních doplňků stravy. V sortimetu Bylinné lékárny najdete 

Nutriworks L-Tryptophan a Neuro sleep.

Autor: Ing. Ivana Kabelková,
výživový poradce, Bylinná lékárna Říčany

BYLINNÁ LÉKÁRNA DOPORUČUJE

OVĚŘENÉ PRODUKTY PRO PODPORU VAŠEHO KVALITNÍHO SPÁNKU

4450-1_nutriworks-l-tryptophan-100g

Nutriworks L-Tryptophan 100g

Tryptofan je esenciální aminokyselina, jejíž vlastnosti souvisí s produkcí serotoninu a melatoninu, hormonů zodpovědných za pozitivní psychický stav a kvalitní spánek. Ten je pro sportovce mimořádně důležitý – při hlubokém spánku tělo nejlépe regeneruje – dochází mimo jiné k obnově a růstu svalových buněk. Některé studie také potvrdily vliv tryptofanu na vylučování růstového hormonu během spánku.

Produkt je vhodný pro všechny jedince zaměřené na zlepšení kvality spánku, potlačení depresí, úzkosti, a projevů PMS.
 

Koupit u nás na e-shopu

 

9985_salus-neuro-sleep-30-tablet_png

Salus Neuro sleep 30 tablet

Existuje mnoho důvodů proč může být usínání v noci obtížné: stres, hektičnost celého dne, víření myšlenek, nepravidelný denní režim nebo časový posun. Hladina melatoninu má vliv na dobu, které vede k usnutí. Když se setmí, epifýza v našem mozku produkuje melatonin, který je signálem spánku. Melatonin pomáhá zkrátit dobu potřebnou k usnutí. 1/4 tablety Neuro Sleep Melatonin 2-fázové tablety dodají tělu 0,3 mg melatoninu v první fázi rychlého uvolnění, které vede ke zkrácení doby potřebné k usnutí. Druhá fáze umožňuje postupné uvolňování 0,15 mg melatoninu a to po dobu několika hodin.
 

Koupit u nás na e-shopu