SLZOVKA OBECNÁ

Coix lacryma-jobi

Slzovka je velmi často spojována s tradiční čínskou medicínou (TCM), která ji pokládá za léčivý základ kuchyně. Zvláště tam, kde je vyčerpaná slezina. Tím, že se slzovka vyznačuje detoxikačními účinky, napomáhá čistit střevo, což se pak projeví rovněž na kůži. Podporuje tedy eliminaci akné či jiné hnisavé záležitosti kůže, které jsou odrazem nezdravého vnitřního prostředí. Ze slzovky lze připravit šlémovitý odvar, podporující jaterní funkce, čímž rovněž posiluje tělo, které snáze detoxikuje. Šlém je snadno stravitelný, čímž lahodí slabému žaludku či střevům. Dle tradiční čínské medicíny slzovka zvláčňuje a změkčuje, čímž uvolňuje živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin, rovněž pomáhá zbavit se hlenu.

Stejně, jako třeba bezlepkové jáhly, je i slzovka výborným zdrojem cenných minerálních látek, najdeme zde pěkné množství hořčíku, vápníku, fosforu, manganu, zinku, železa, draslíku. Z vitamínů pak vitamíny skupiny B. Zcela chybí céčko. 100 g slzovky obsahuje 52 % sacharidů, 18 % bílkoviny, 7 % tuku, určité % zaujímá také voda. Slzovka je přirozeně bezlepková, lze ji zařadit do diabetické či redukční diety, samozřejmě ji je třeba započítat do sacharidového příjmu dne. Při diabetu ji doporučujeme kombinovat s rýží naural, která má o něco lepší glykemický index, nežli rýže Basmati.

Kdy lze Slzovku obecnou použít?

Velmi dobře se hodí při

  • detoxikaci
  • průjmech
  • žaludečních či střevních problémech
  • zahlenění
  • zápalu plic či průdušek
  • otocích
  • zánětech močového měchýře
  • zvýšeném LDL cholesterolu

Jak s ní pracovat v kuchyni?

Dříve, než ji povaříme, je dobré slzovku na pár hodin namočit, spěcháme-li, postačí i hodina. Většinou se používá v doprovodu jiných přílohových potravin, například rýže. Lze ji však kombinovat s čímkoli dalším. Jelikož se vaří déle, je dobré vybrat potraviny s podobnou dobou přípravy, jako má například rýže Basmati natural.

Nežádoucí účinky

Na slzovku si dají pozor těhotné ženy, neboť celkově vysušuje, což nesvědčí děložní sliznici.