PŘIPRAVTE SI VLASTNÍ MEDICÍNU

BAREVNÝ SALÁT S ČERSTVÝM KORIANDREM

Čočku uvaříme bez soli do měkka, necháme vychladnout. V mezičase si na kostičky pokrájíme balkánský sýr, mozzarellu, černé olivy, cherry rajčátka, sušená rajčata. Přidáme velkou hrst posekaného čerstvého koriandru, 2 stroužky prolisovaného česneku, dochutíme olivovým olejem, citronovou štávou, přidáme kala namak (případně himalájskou růžovou sůl) a mletý pepř. Dobrou chuť 😊




RAKYTNÍKOVÝ SIRUP

Než se pustíte do výroby samotného sirupu, je třeba nejdříve sklizené plody očistit, nechat oschnout a rozmixovat. Vzniklá hmota se po nějaké době začne dělit na dvě frakce. Na povrchu se vytvoří červenohnědá složka obsahující olej a pod ní najdete zlatavou šťávu, kterou budete potřebovat právě pro výrobu sirupu. Obě vrstvy lze mechanicky oddělit třeba tak, že vrchní hmotu oleje odeberete do jiné nádoby pomocí lžíce. Všechny suroviny potřebné na výrobu sirupu promíchejte ve větší nádobě a po rozpuštění cukru naplňte do sirupových lahví s těsněním. Lahve pak zavařte nebo nechte uskladněné v chladu a temnu. Budete potřebovat 1 kg šťávy z rakytníkových plodů, 1 vrchovatou lžičku kyseliny citronové a 1,5 kg cukru.

TINKTURA Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Čerstvé listy medvědího česneku nakrájíme na malé kousky, naplníme až po okraj do lahve. Zalijeme 40% lihem a necháme 3 týdny odstát. Během macerování protřepeme. Po uplynutí doby přelejeme přes plátno a plníme do tmavých lahviček.




ČAJ Z MATEŘÍDOUŠKY A JITROCELE S CITRONEM

Pomáhá při zánětu průdušek, astmatu i při černém kašli. Připraví se čerstvý 4krát až 5krát za den. Tento čaj účinkuje bezpečně i při nebezpečí zápalu plic, tehdy se pije každou hodinu po doušcích.



HLOHOVÁ TINKTURA

Čerstvou drogu (květ a mladé listy) nadrobno nakrájíme, zlehka nasypeme do vhodné láhve s dobrým uzávěrem a zalijeme čistým lihem nebo pálenkou (například vodka, žitná) tak, aby byla bylinka potopená. Necháme asi dva týdny vylouhovat na tmavém místě, občas dobře protřeseme. Tinkturu užíváme třikrát denně v množství 20 - 25 kapek v polovině sklenky vody. Používáme ji dlouhodobě, ale dávkování nepřekračujeme.

SIRUP Z HLOHU

Do hrnce s 500 ml vody dejte 500 g zralých malviček hlohu, přiveďte k varu, hloh rozmačkejte a nechte stát přes noc. Příští den opět přiveďte k varu a nechte mírně probublávat, dokud malvičky neztratí barvu. Sceďte přes mušelín, odměřte do rendlíku stejné množství šťávy a cukru, rychle přiveďte k varu a slijte do sterilované láhve. Užívejte denně 1 čajovou lžičku.