RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ
Hippophae rhamnoides
Celá rostlina rakytníku má nebývale širokou škálu využití, ačkoli nejvíce nás vždy zajímaly plody. Ty mají uplatnění v léčitelství, při výrobě přírodní kosmetiky i v oblasti kulinářské. Jeho pravidelnou konzumací zvyšujete svou imunitu a zároveň si pochutnáte. Z plodů si snadno vyrobíte nejen léčivý nálev na zvýšení obranyschopnosti organismu, ale také sirup, džem, želé, bonbony, různé alkoholické nápoje nebo výborný dort. Rakytník v sobě skrývá pestrou paletu aktivních látek, mezi kterými jednoznačně kralují vitamíny, oleje, třísloviny a minerální látky. Každá část rostliny má ale zcela jiné poměry těchto účinných látek, což je třeba brát v úvahu při konečném zpracování. Největší oblibu si rakytník získal díky vysokému obsahu vitamínu C, jenž ovšem značně kolísá v závislosti na podmínkách pěstování. Plody dále obsahují biologicky účinné flavonoidy, betain, který chrání buňky před dehydratací, pěknou zásobu minerálních látek, vysoký podíl železa, manganu a draslíku, také síru, bór, vápník, měď a další. Kůra je bohatá na olej a třísloviny, v listech jsou zastoupeny třísloviny, vitamín C a z minerálních látek především hořčík a vápník.
Užití rakytníku
"Přírodní Celaskon" urychluje hojení ran a značně urychluje rekonvalescenci po operacích
- čerstvé, sušené i zmrazené plody se používají jako prevence chřipek a viróz (saháme po nich i v momentě, kdy už jsme "přepadeni"), angína
- při bolestech hlavy, zánětech močového měchýře
- baktericidní účinek na zlatého stafylokoka, hemalytického streptokoka a tyfus
- ovlivňuje výkony hodně vytížených osob - např.sportovců, lidí pracujících v extrémních podmínkách, a nebo těch , kdo jsou pod značným stresovým vypětím (zvýšení koncentrace, regenerace poškozených buněk)
- POZOR! šťáva z rakytníku zvyšuje kyselost žaludečních šťáv - při častém používání nás může potrápit pálení žáhy
- olej zvyšuje odolnost organismu, urychluje růst vlasů, rychle doplňuje chybějící minerály a vitamíny